7. april 2024 11:16

Ivan Miletić: Od odgovora Irana zavisi da li će početi regionalni rat

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ivan Miletić: Od odgovora Irana zavisi da li će početi regionalni rat

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Američki obaveštajci upozorili su izraelske lidere da bi Iran, od danas do petka, mogao da izvrši osvetničku akciju, koja bi značila ulazak tog regiona u negativnu spiralu rata koji može da preraste u regionalni rat, ocenio je danas analitičar Ivan Miletić.

Izrael je u ponedeljak izvršio smrtonosni vazdušni udar na iranski konzulat u Damasku u Siriji, kada je ubijeno sedam oficira, a među njima i komandant brigade zadužen za spoljne aktivnosti i njegov zamenik zadužen za "proksi frakcije" Irana, podseća Miletić i ocenjuje da je ta akcija bila interesantna kalkulacija koju je premijer Izraela Benjamin Netanijahu napravio.

"Time je prekršio brojna međunarodna prava, a nije dobro prošao ni u Savetu bezbednosti. Svi svetski mediji upozoravaju da se očekuje napad Irana u svakom trenutku - od danas do petka to svi očekuju. Pitanje je da li će Iran da napadne neku ambasadu, zbog čega je Izrael i zatvorio ambasade širom sveta, ili će da napadne negde u Izraelu. To komplikuje stvar, jer onda Izrael ima obavezu da odgovori i ulazimo u negativnu spiralu rata koji može da stvori regionalni rat", upozorio je Miletić.

Ukazuje na to da se iz svega toga vidi da je taj region vrlo blizu rata i veruje da će Iran gađati mete u samom Izraelu.

"Koliko je napeto pokazuje i podatak da je komplentna iranska komanda preseljena prvi put u tzv. "Bunker sudnjeg dana". To znači da očekuju da Izrael odgovori nuklearnim oružjem, svi računaju na najgore u tim situacijama, ali ja verujem da to SAD neće dozvoliti. Ta situacija mnogo govori i političkom stanju Izraela. Pre nekoliko dana jedan od članova kabineta podneo je zahtev za novim izborima u Izraelu, što znači da u tom kabinetu već nešto ne funkcioniše, a sada i ovakve reakcije premijera da napadne Iran... Sada više nije pitanje da li će Iran da odgovori. Sedam oficira je ubijeno, komandant brigade zadužen za spoljne aktivnosti i njegov zamenik zadužen za 'proksi frakcije' Irana. Pitanje je koliko Iran želi da produbi ovaj sukob", kaže Miletić.

Pojasnio je da Amerika ne može da prestane da pruža vojnu pomoć Izraelu dok se ne promeni zakon.

"SAD ima zakon po kojem postoji određena količina vojne pomoći koju svake godine šalje Izraelu iz budžeta. Da bi se to promenilo, mora da se promeni zakon, a u američkom Kongresu trenutno ništa ne može da prođe", ističe on.

Na pitanje kome odgovara produbljenje rata na Bliskom istoku, Miletić kaže da Zapad vidi pretnju u Iranu.

Prema njegovim rečima, ideja je da se deo javnog mnjenja u Americi ubedi u to da se stvara osvina Rusija - Iran - Severna Koreja. On ukazuje da Iran na Bliskom istoku ima svoja uporišta i cela i zamisao je da se zvanični Teheran uvuče u bliskoistočni sukob da bi se razbile najpre osovina Moskva -Teheran - Pjongjang, a s druge strane nanese šteta bliskoistočnim saveznicima Irana.

" Dakle, udarom na Iran ubijaju se dve muve jednim udarcem", kaže on.

Zaključuje da se složenost situacije najbolje ogleda u činjenici da su američke trupe podignute na najviši stepen pripravnosti i činjenici da je Izrael pozvao sve rezerviste PVO da se odazovu.