8. april 2024 19:39

Palestinski zahtev za punopravno članstvo u UN prosleđen nadležnom odboru

Izvor: TANJUG

podeli vest

Palestinski zahtev za punopravno članstvo u UN prosleđen nadležnom odboru

Foto: Shutterstock.com/ Creative-Asylum, ilustracija

NJUJORK – Predsedavajuća Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija, ambasadorka Malte u UN Vanesa Frazije, prosledila je danas zahtev Palestine da postane punopravni član Svetske organizacije nadležnom Odboru za prijem novih članica.

Frazije je predložila da se Odbor sastane danas popodne radi razmatranja tog zahteva, ističući da se rasprava mora održati tokom ovog meseca, dok Malta predsedava SB UN, prenosi Rojters.

"Iskreno se nadamo da će posle 12 godina od sticanja statusa države posmatrača, u Savetu bezbednosti biti postignut konsenzus o rešenju dve države tako što će Palestina biti primljena u punopravno članstvo UN", izjavio je nakon sastanka, na brifingu za novinare palestinski izaslanik u UN Rijad Mansur.

Palestinske vlasti prošle nedelje su zvanično zatražile da se u Savetu bezbednosti ponovo razmatra zahtev iz 2011. godine da Palestina postane punopravna članica UN.

Tokom zasedanja Odbor od 15 članova prvo procenjuje zahtev i utvrđuje da li zemlja kandidat ispunjava uslove za prijem u članstvo UN, a potom donosi odluku - ili da odloži prijem ili da ga uputi na formalno glasanje u Savet bezbednosti.

Za prijem u članstvo je potrebno najmanje devet glasova u SB UN, bez veta SAD, Rusije, Kine, Francuske ili Velike Britanije.

Palestinski predstavnik u UN Rijad Mansur je prošle nedelje rekao da je cilj da se odluka donese na ministarskom sastanku 18. aprila koji će biti posvećen Bliskom istoku.

Izraelski ambasador u UN Gilad Erdan izjavio je ranije danas da bi palestinska država predstavljala "pretnju izraelskoj nacionalnoj bezbednosti".

Palestinci u UN imaju status države posmatrača, kao i Vatikan.