12. april 2024 12:37

Inicijativa tri mora: Pridajemo veliki značaj proširenju EU, uključujući Zapadni Balkan

Izvor: TANJUG

podeli vest

Inicijativa tri mora: Pridajemo veliki značaj proširenju EU, uključujući Zapadni Balkan

Foto: Shutterstock.com/artjazz, ilustracija

VILNJUS - Predsednici i najviše pozicionirani zvaničnici 13 država članica EU, okupljeni oko Inicijative tri mora, usvojili su u Vilnjusu zajedničku deklaraciju, u kojoj su poručili da pridaju veliki značaj proširenju EU, kako na Zapadni Balkan i Ukrajinu, tako i na Moldaviju i Gruziju, i naglasili da će proširenje, sa strateške perspektive, doneti više stabilnosti i prosperiteta za celu EU.

U deklaraciji, koju su usvojili šefovi država i visoko pozicionirani predstavnici Austrije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Estonije, Grčke, Mađarske, Letonije, Litvanije, Poljske, Rumunije, Slovačke i Slovenije, napominje se da će "reforme koje primenjuju kandidati i zemlje koje teže EU, odrediti brzinu procesa proširenja, koji mora ostati zasnovan na zaslugama".

"Pozivamo ove partnere da podržavaju evropske vrednosti, uključujući tako što će se kretati ka potpunom usklađivanju sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, posebno restriktivnim merama EU", napominje se u deklaraciji koju su usvojili predstavnici 13 država članica koji su se okupili u Vilnjusu povodom devetog samita Inicijative tri mora i šestog poslovnog foruma te inicijative.

Istakli su i potencijal ove inicijative da doprinese saradnji EU sa zemljama koje teže članstvu u EU, sa ciljem da ih približi EU kroz primenu regionalnih infrastrukturnih projekata inicijative i ubrzanje zelene i digitalne tranzicije.

U deklaraciji, koja je objavljena na sajtu Inicijative tri mora, ukazuje se na neophodnost dalje konsolidacije inicijative i naglašava potreba za pružanjem pomoći naporima za integraciju pridruženih država učesnica inicijative - Ukrajine i Moldavije, koje bi trebalo da otvore pregovore o pristupanju EU, kao i proširenja saradnje sa strateškim partnerima poput SAD, Nemačke i Evropske komisije, a pozdravlja se i to što je Japan postao četvrti strateški partner inicijative.

Istovremeno se pozdravlja sve veće interesovanje trećih zemalja za saradnju sa inicijativom i poručuje da se članice inicijative raduju "izgradnji globalnih partnerstava za bliži angažman sa zemljama istomišljenika".

Naglašava se i važnost jačanja transatlanskog partnerstva sa SAD i podvlači da zemlje inicijative služe kao "važan katalizator strateškog prisustva SAD" u regionu inicijative, "čime značajno doprinosi evropskoj bezbednosti i ekonomskom prosperitetu".

U deklaraciji se "odlučno osuđuje" rat Rusije u Ukrajini i ponavlja "nepokolebljiva podrška Ukrajini, njenom suverenitetu i teritorijalnom integritetu unutar njenih međunarodno priznatih granica".

"Ostajemo odlučni da dodatno pojačamo pritisak na Rusiju, uključujući jačanjem sankcija i njihovom punom i efikasnom primenom kako bi se okončala svoj agresorski rat. U tom cilju, obavezujemo se i da ćemo blisko sarađivati kako bismo osigurali punu usklađenost i suprotstavili se zaobilaženju sankcija", poručili su zvaničnici u deklaraciji i naglasili da Rusija i njeno rukovodstvo moraju da odgovaraju za ovaj rat.

Deveti samit Inicijative tri mora, neformalne političke platforme zemalja istočne i srednje Evrope, održan je juče u Vilnjusu.