1. maj 2024 18:56

Putin: Veterani Drugog svetskog rata inspirativan primer

Izvor: TANJUG

podeli vest

Putin: Veterani Drugog svetskog rata inspirativan primer

Foto: , Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Alexei Danichev

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da moralni primer ruskih veterana Drugog svetskog rata pomaže u "izazovnim vremenima".

"Veliki duhovno moralni primer generacije pobednika danas, tokom najtežih iskušenja, nam je pouzdan oslonac, pomaže u obrazovanju mladih, jačanju vrednosti koje ujedinjuju i konsoliduju naše društvo", istakao je ruski predsednik u obraćanju učesnicima međunarodnog muzičkog festivala „Put za Jaltu“, objavljenom na sajtu Kremlja.

Putin je istakao da je patriotski kreativni forum dobro poznat kako u Rusiji, tako i daleko van njenih granica.

"Posebno bih istakao da inicijativa za održavanje festivala služi očuvanju našeg kulturno-istorijskog nasleđa, sećanja na događaje iz Velikog otadžbinskog rata, podvig našeg naroda, koji je branio slobodu otadžbine i pobedio nacizam", naglasio je ruski lider.

On je izrazio uverenje da će „Put za Jaltu” postati vrhunac među događajima posvećenim Danu pobede.

Šesti međunarodni muzički festival „Put za Jaltu“ održava se u Državnom kremaljskom dvorcu u Moskvi.

Putin je na sastanku organizacionog odbora Dana pobede podsetio na temu Holokausta i podržao stvaranje nacionalnog centra istorijskog sećanja, a taj dan nazvao je svetim praznikom za sve građane Rusije.

Ove godine, 9. maja, obeležava se 79 godina od pobede Rusije u Drugom svetskom ratu. Tog dana 1945. godine, potpisan je akt o bezuslovnoj predaji Nemačke, čime je označen kraj rata.