2. maj 2024 08:41

SAD: Policija u Los Anđelesu naredila demonstrantima da napuste univerzitet

Izvor: TANJUG

podeli vest

SAD: Policija u Los Anđelesu naredila demonstrantima da napuste univerzitet

Foto: AP Photo/Ethan Swope

VAŠINGTON - Policija sa opremom za razbijanje demonstracija ušla je u sredu uveče na kampus univerziteta u Los Anđelesu i naredila propalestinskim demonstrantima da napuste kampus ili će biti uhapšeni.

Na tom kampusu je ranije izbilo nasilje koje su inicirali kontrademonstranti protiv propalestinskog protesta.

AP navodi da su demonstranti uzvikivali da neće napustiti kampus, kao i da su međusobno delili naočare i medicinske maske dok su razgovarali o načinima da se nose da biber sprejom i suzavcem.

Upozorenja i prisustvo policije su, kako ocenjuje Asošiejted pres, u kontrastu sa njenim odsustvom tokom ranijeg sukoba demonstranata i kontrademonstranata koje je trajalo više sati bez intervencije.

Navodni nedostatak policije su kritikovale političke vođe i studenti, a u neredima je povređeno 15 demonstranata.

"Zajednica treba da oseti da je policija štiti, a ne da dozvoljava drugima da je povrede", rekla je šefica Muslimanskog saveta za javne poslove Rebeka Husaini.

Prema navodima AP, u SAD je od 18. aprila uhapšeno preko 1.600 demonstranata na protestima u kampusima 30 univerziteta širom zemlje.

Demonstranti pozivaju univerzitete da prestanu da posluju sa Izraelom ili kompanijama koje, kako kažu, podržavaju rat u Gazi.