3. maj 2024 12:07

SAD: Oko 100.000 imigranata moći će da dobije zdravstveno osiguranje 2025.

Izvor: TANJUG

podeli vest

SAD: Oko 100.000 imigranata moći će da dobije zdravstveno osiguranje 2025.

Foto: OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE, ilustracija

VAŠINGTON - Oko 100.000 imigranata koji su dovedeni u SAD kao deca sledeće godine će postati korisnici zdravstvenog osiguranja prema Zakonu o pristupačnoj zdravstvenoj nezi, na osnovu direktive koju je danas objavila administracija predsednika Džozefa Bajdena.

Finalizacija ove odluke potrajala je duže od očekivanog i ne uključuje Bajdenov predlog da se tim imigrantima omogući da se prijave za Medikejd, program zdravstvenog osiguranja koji pruža skoro besplatno pokriće za najsiromašnije ljude u zemlji.

S druge strane, odluka će omogući hiljadama migranata da pristupe poreskim olakšicama nakon što upis po Zakonu o pristupačnoj nezi počne 1. novembra, samo nekoliko dana uoči predsedničkih izbora, prenosi AP.

Kako navodi američka agencija, ovaj potez bi mogao doneti Bajdenu ključne glasove Latinoamerikanaca, ali se očekuje da će naići na kritike među republikancima.

Naredba otvara mogućnost da se prijave učesnici u programu za zaštitu mladih imigranata od deportacije (DACA), od kojih su mnogi Latinoamerikanci, a koji je usvojen tokom mandata bivšeg predsednika Baraka Obame.

Havijer Besera, najviši državni zdravstveni zvaničnik, izjavio je u četvrtak da su mnogi od tih migranata odložili traženje nege jer nisu imali osiguranje.

Ova odluka administracije SAD menja definiciju ''zakonito prisutnog“, tako da se učesnici DACA mogu legalno prijaviti za zdravstveno osiguranje.

Obama pokrenuo je inicijativu DACA sa ciljem da zaštiti od deportacije imigrante koje su roditelji kao decu ilegalno doveli u SAD i da im omogući da legalno rade u zemlji.

Međutim, imigranti, poznati kao ''sanjari“, i dalje nisu ispunjavali uslove za programe zdravstvenog osiguranja koje subvencioniše vlada jer nisu ispunjavali definiciju ''zakonitog prisustva“ u SAD.

Više od 800.000 migranata imaće pravo da zatraži zdravstveno osiguranje, ali američka administracija predviđa da će se samo 100.000 prijaviti jer neki mogu dobiti pokrivenost preko svog radnog mesta ili na druge načine, dok drugi neće moći sebi da priušte osiguranje.