7. maj 2024 23:10

Miroslav Lajčak razgovarao sa Majklom Karpenterom o razvoju događaja na Zapadnom Balkanu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Miroslav Lajčak razgovarao sa Majklom Karpenterom o razvoju događaja na Zapadnom Balkanu

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

VAŠINGTON - Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je večeras da je tokom posete SAD razgovarao sa višim direktorom za Evropu u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD Majklom Karpenterom o razvoju događaja na Zapadom Balkanu.

"Drago mi je što sam imao priliku da razgovaram o razvoju događaja na Zapadnom Balkanu i šire sa višim direktorom za Evropu SNB-a Majlom Karpenterom. Još jedna potvrda našeg odličnog partnerstva EU i SAD", naveo je Lajčak na društvenoj mreži X.

Lajčak je ranije danas objavio da je doputovao u SAD, gde se sastao i sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

"Upravo stigao u SAD. Imao sam veoma produktivan sastanak sa američkim specijalnim izaslanikom Eskobarom, upuštajući se u neke dubinske diskusije. Radujem se drugim obogaćujućim razgovorima tokom mog boravka ovde", naveo je Lajčak.

On je prethodno na Fejsbuku najavio da će ove nedelje boraviti u SAD i poručio da se raduje "detaljnim konsultacijama u Vašingtonu i Njujorku, gde će razgovarati o Zapadnom Balkanu sa američkim partnerima i sagovornicima iz UN".

Pomoćnik američkog državnog sekretara Džejms O'Brajan najavio je da će se zajedno sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom sastati sa Lajčakom kako bi koordinisali podršku SAD i EU za Zapadni Balkan.