8. maj 2024 22:18

Ukrajina: Usvojen nacrt zakona o služenju vojnog roka za zatvorenike

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ukrajina: Usvojen nacrt zakona o služenju vojnog roka za zatvorenike

Foto: Shutterstock.com/fongbeerredhot, ilustracija

KIJEV - Ukrajinski parlament odobrio je danas nacrt zakona koji bi omogućio nekim kategorijama zatvorenika da služe u oružanim snagama Ukrajine i bore se u ratu protiv Rusije.

Zakon je danas usvojen nakon drugog čitanja, a podržalo ga je 279 od ukupno 450 članova parlamenta, prenosi Kijev Indipendent.

Predlog zakona treba da potpiše predsednik države Volodimir Zelenski, koji je podržao ideju.

Predlog je prvi put podnet parlamentu u martu ove godine u okviru napora da se popune redovi Oružanih snaga Ukrajine u toku rata sa Rusijom.

Zamenica ministra pravde Ukrajine Olena Visocka izjavila je da bi predlog mogao da oslobodi 50.000 regruta među onima koji su već odslužili kaznu, kao i 26.000 onih koji su trenutno u zatvoru.

Ruska vojska takođe je iz svojih zatvora regrutovala potencijalne vojnike koji bi služili u Ukrajini u zamjenu za oslobađanje od kazne.

Olena Šuljak, čelnica stranke Sluga naroda ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, objavila je na Fejsbuku da će vojna služba biti dobrovoljna i da neki zatvorenici neće imati ovu mogućnost, pre svih oni osuđeni za krivična dela kao što su ubistvo dvoje ili više ljudi, seksualno nasilje i teška korupcija.

U Ukrajini je u aprilu ove godine usvojen zakon o vojnoj mobilizaciji s ciljem povećanja broja vojnika.

Taj zakon obavezuje Ukrajince starosti od 18 do 60 godina da dostave vojnim vlastima svoje lične podatke kako bi kancelarije za regrutaciju lakše mogle da razmotre ko može da bude mobilisan.