10. maj 2024 11:40

Katalonski policajci štite Pudždemona u Francuskoj uprkos zabrani Madrida

Izvor: TANJUG

podeli vest

Katalonski policajci štite Pudždemona u Francuskoj uprkos zabrani Madrida

Foto: Shutterstock.com/Alexandros Michailidis

PARIZ - Agenti telohraniteljske jedinice katalonske policije Mosos nalaze se u francuskom gradu Aržele-sir-mer gde štite bivšeg predsednika Katalonije Karlesa Pudždemona, uprkos prethodnoj zabrani španskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Pudždemon teži da osvoji novi mandat na izborima koji se održavaju u severnoj španskoj pokrajini u nedelju, a kampanju vodi u Aržele-sir-meru, jer mu na teritoriji Španije preti hapšenje.

Kako navodi Efe, Mososovi agenti su nenaoružani policajci koji garantuju bezbednost bivšeg katalonskog predsednika, kao što su to ranije činili tokom Puđdemonovog egzila u Belgiji.

Nakon nemira u Ministarstvu unutrašnjih poslova 2019. godine, Mosos je zabranio zaposlenima da štite lidera separatističke partije Junts.

Izvori iz sedišta katalonske policije uveravaju da će analizirati slike događaja kako bi identifikovali prisutne policajce, a proučiće situaciju u Arželeu kako bi utvrdili da li je potrebno pokrenuti disciplinski postupak protiv agenata.

Da bi zaobišao policijski veto koji je nametnut agentima 2019. godine, bivši predsednik Katalonije Kvim Tora je stvorio neku vrstu pretorijanske garde, sa nekoliko agenata, koji direktno odgovaraju Predsedništvu i koji imaju misiju da pružaju bezbednost isključivo predsednicima i bivšim predsednicima.

Pudždemonovo obezbeđenje otkako je pobegao u Belgiju predstavlja izvor tenzija u katalonskoj policiji.

Dvojici agenata je suđeno zbog pomaganja bivšem predsedniku kada je bio pritvoren u Nemačkoj, ali su kasnije oslobođeni.

Drugi policajci iz odeljenja telohranitelja takođe su putovali u Francusku tokom predizborne kampanje da štite političke funkcionere, koji su prisustvovali mitinzima kandidata Juntsa.

U ovom slučaju, policajci su radili u inostranstvu uz dozvolu Ministarstva unutrašnjih poslova, koje mora da ovlasti katalonsku policiju da izvrši ovu vrstu intervencije van Španije.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Mikel Buh osuđen je na četiri i po godine zatvora i 20 godina diskvalifikacije sa političkih funkcija zbog lažnog angažovanja bivšeg narednika Mososa Luisa Eskolu na poziciji savetnika, a koji je zapravo štitio Puđdemona u inostranstvu.

Izbori u Kataloniji zakazani su za nedelju, a ankete pokazuju da se Puđdemon nalazi na drugom mestu po podršci u pokrajini, iza vladajuće španske Socijalističke partije premijera Pedra Sančeza.

Pudždemon je rekao da će obnoviti pokret za nezavisnost Katalonije ako ponovo osvoji mandat.

Ukoliko ne postane predsednik Katalonije, on je upozorio da postoji mogućnost da će povući podršku španskoj nacionalnoj vladi ako oceni da je novo katalonsko vođstvo neprihvatljivo.

Pudždemon se suočava s mogućim hapšenjem u Španiji zbog navodne zloupotrebe javnih sredstava i neposlušnosti zbog uloge u katalonskom referendumu o nezavisnosti 2017, koji je Madrid zabranio.

Nakon neuspešnog referenduma, bivši katalonski lider je pobegao u Belgiju, a trenutno boravi u Francuskoj, prenosi Rojters.

On poriče optužbe, tvrdeći da su njegovi potezi bili zakoniti.

Pudždemon planira da se uskoro vrati u Španiju zahvaljujući spornom zakonu o amnestiji kojim se briše policijska evidencija katalonskih separatisa, a koji je predložila nacionalna vlada nakon što su katalonske partije podržale Sančeza da formira saziv prošle godine.

Očekuje se da će parlament odobriti predlog zakona o amnestiji i stupiti na snagu krajem maja ili početkom juna, potencijalno se podudarajući sa formiranjem sledeće katalonske vlade.