10. maj 2024 14:57

Premijer Gruzije: Vlada se zalaže za usvajanje zakona o stranim agentima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Premijer Gruzije: Vlada se zalaže za usvajanje zakona o stranim agentima

Foto: dpa via AP/Kay Nietfeld

TBILISI - Gruzijski premijer Irakli Kobahidze izjavio je danas da će se Vlada Gruzije i dalje zalagati za usvajanje predloga zakona o stranim agentima, uprkos masovnim protestima koji su održani protiv donošenja tog zakona.

Kobahidze je rekao da se tom zakonu protive, kako je naveo, "zavedeni mladi" koji osećaju ogorčenost prema Rusiji, a da ga podržava više od 60 odsto građana Gruzije koji podržavaju, kako je naveo, transparentnost i mirnu budućnost.

Kobahidze je u otvorenom pismu upućenom, kako je naveo, "iskrenim mladim ljudima" iz Gruzije, koje je objavio na Fejsbuku, rekao da mladi ljudi koji protestuju "pogrešno veruju" da je gruzijski nacrt sličan zakonu koji je donet u Rusiji, a koji je upotrebljen za suzbijanje drugačijeg političkog mišljenja.

Očekuje se da će gruzijski parlament u ponedeljak započeti debatu o trećem i konačnom čitanju zakona o stranim agentima, preneo je Rojters.

Prema tom predlogu zakona, organizacije koje primaju više od 20 odsto svojih finansijskih sredstava iz inostranstva morale bi da se registruju kao "agenti stranog uticaja".

Pokušaj usvajanja tog zakona izazvao je masovne ulične proteste u Gruziji, na kojima je došlo i do sukoba sa policijom, a protivnici tog zakonskog predloga ocenjuju da je reč o autoritarnom zakonu, inspirisanom ruskom zakonima.

Gruzijski izaslanik u Francuskoj podneo je ostavku u četvrtak u znak protesta zbog tog zakona i prvi je visoki zvaničnik koji je to učinio.

Gruzijska vlada navodi da je zakon, koji su snažno kritikovale EU i SAD, potreban kako bi se obezbedilo da inostrano finansiranje NVO bude transparentno.