16. maj 2024 21:36

IAEA: Novi tim stručnjaka stigao u Zaporožje

Izvor: TANJUG

podeli vest

IAEA: Novi tim stručnjaka stigao u Zaporožje

Foto: Shutterstock.com/Millenius, ilustracija

BEČ - Novi, 19. po redu, tim stručnjaka Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) stigao je danas u ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporožje (ZNPP), u okviru neophodne misije IAEA u sprečavanju nuklearnog udesa tokom oružanog sukoba, saopštio je danas generalni direktor te agencije Rafael Grosi.

"IAEA će ostati prisutna u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani onoliko dugo koliko je potrebno. Situacija nuklearne bezbednosti i bezbednosti u elektrani ostaje izuzetno nesigurna i izazovna... Nastavićemo da činimo sve što je u našoj moći da ovo veliko nuklearno postrojenje bude sigurno i bezbedno", rekao je Grosi, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu IAEA.

Prema njegovim rečima, potencijalne opasnosti sa kojima se ZNNP suočava su stalne i situacija se u svakom trenutku može naglo pogoršati.

Eksperti IAEA-e su tokom protekle nedelje primetili naznake vojnih aktivnosti u oblastima oko ZNPP, uključujući artiljerijsku i raketnu vatru na određenoj udaljenosti, kao i vatru iz malokalibarskog oružja u blizini elektrane, naveo je Grosi.

On je dodao da eksperti IAEA-e redovno obilaze lokaciju, uključujući svih šest glavnih kontrolnih soba i posmatraju aktivnosti osoblja odgovornog za nuklearnu bezbednost.

Međutim, dodao je Grosi, stručnjacima i dalje nije bilo dozvoljeno da razgovaraju sa osobljem glavne kontrolne sobe.

Pored toga, stručnjaci IAEA su nadgledali poštovanje pet konkretnih principa za zaštitu postrojenja tokom sukoba i nisu uočili nikakvo teško naoružanje niti naznake da su dronovi mogli biti lansirani iz ZNPP, ističe se u saopštenju.

Eksperti IAEA prisutni u nuklearnim elektranama Hmeljnicki, Rivne i Južna Ukrajina i na lokaciji u Černobilju ocenili su da se nuklearna bezbednost održava uprkos sukobu koji je u toku.