17. maj 2024 15:26

Marko Đurić sa Elizabet Alen: Vaša poseta doprinosi svestranom dijalogu i novoj eri odnosa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Marko Đurić sa Elizabet Alen: Vaša poseta doprinosi svestranom dijalogu i novoj eri odnosa

Foto: TANJUG/Ministarstvo spoljnih poslova

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Marko Đurić sastao se danas sa američkom podsekretarkom za javnu diplomatiju i javne poslove Elizabet Alen i tom prilikom naglasio da njena poseta dolazi u jednom važnom trenutku i u velikoj meri doprinosi, ne samo dinamičnom i svestranom političkom dijalogu na visokom i najvišem nivou, već i jednoj novoj eri srpsko-američkih odnosa čiji smo svedoci u poslednjoj deceniji.

On je, pored političkog i ekonomskog aspekta saradnje dveju država podvukao i vojnu i saradnju u oblasti odbrane kao jedno od snažnih uporišta u našim odnosima poslednjih decenija, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

"Ponosni smo na partnerstvo Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja, koje je svojom raznolikošću, zajedničkom posvećenošću i trudom, kako u vojnom, tako i u civilnom segmentu, na jedan poseban način učvrstilo veze između naših oružanih snaga, vlada i institucija, i, što je najvažnije, doprinelo većoj bliskosti naših naroda", ukazao je Đurić.

Srpski šef diplomatije osvrnuo se i na 143 godine dugu tradiciju bilateralnih odnosa, uz podsećanje na Operaciju Halijard, srpske naučnike u čuvenoj "Apolo" misiji, ali i velika imena poput Nikole Tesle i Mihajla Pupina koji su, kako je rekao, davnih dana našeg partnerstva izgradili mostove između Srbije i Amerike.

Alen čestitala Đuriću na imenovanju, saglasili se o jačanju odnosa SAD i Srbije

Američka podsekretarka za javnu diplomatiju i javne poslove Liz Alen pozvala je danas na nastavak napretka ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine kroz Dijalog koji vodi EU, saopštio je Stejt department.

Ona je to rekla na današnjem sastanku sa ministrom spoljnih poslova Markom Đurićem u Beogradu i dodala da pozdravlja doprinos Srbije evropskoj i regionalnoj bezbednosti, uključujući podršku Ukrajini.

Kako se navodi, jedna od tema razgovora bilo je i suzbijanje ''zloćudnog stranog uticaja'' na stvaranje otvorenog informacionog prostora, kao i o mogućnostima za produbljivanje obrazovnih i kulturnih veza između srpskog i američkog naroda.