17. maj 2024 18:53

Zakon o stranim agentima pooštren u trećem čitanju, predviđene kazne i za pojedince

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zakon o stranim agentima pooštren u trećem čitanju, predviđene kazne i za pojedince

Foto: Shutterstock.com/Maxim Studio, ilustracija

TBILISI - Konačna verzija kontroverznog zakona o "stranim agentima", koji je parlament Gruzije usvojio u trećem i poslednjem čitanju 14. maja, izmenjena je i predviđa novčane kazne za pojedince za neotkrivanje podataka o agentima "stranog uticaja".

Prvobitna verzija zakona, usvojena u prvom čitanju, predviđala je takve kazne samo za pravna lica, prenosi Gruzija onlajn.

Do ovog otkrića došao je nevladin ekspert Saba Bračveli nakon detaljnog proučavanja konačne, već usvojene verzije zakona.

"Uprkos činjenici da je vladajuća partija više puta izjavljivala da se zakon neće odnositi na pojedince, vlasti su, zapravo, tajno... već donele izmene zakona, prema kojima će se njegov efekat i sankcije odnositi i na pojedince", rekao je Bračveli.

Prethodne verzije zakona trenutno nisu dostupne na zvaničnom sajtu Skupštine, piše Gruzija onlajn.

Međutim, advokati koji su radili na prethodnim nacrtima uzeli su kopije originala i uporedili ih sa izmenama koje su usvojene u završnom protokolu drugog čitanja.

Nejasno je da li je prečišćeni tekst prosleđen poslanicima tokom trećeg i završnog čitanja. Prema Pravilniku, u trećem čitanju mogu se vršiti samo uređivačke izmene, navodi gruzijski portal.

Izmene u nekoliko ključnih delova zakona utiču na vrste informacija koje nadležni organi mogu da traže da bi završili registraciju ili nadgledali status usklađenosti nevladinih organizacija koje deluju pod "stranim uticajem".

Zakon predviđa da u ove svrhe ovlašćena lica Ministarstva pravde mogu zahtevati podatke o ličnosti, uključujući i najpoverljivije (osim zakonom predviđenih tajni), od „svih lica, organa, organizacija i subjekata“.

Nedostavljanje takve informacije povlači kaznu od 5.000 gruzijskih larija (oko 1.700 evra). Prethodna verzija zakona nije predviđala kazne za pojedince.

Gruzijska predsednica Salome Zurabišvili, koja je nestranačka ličnost, najvila je da će staviti veto na ovaj zakon.

Ona je dodala da neće pregovarati o detaljima ovog akta, istakavši da je "opšti sadržaj zakona u suprotnosti sa evropskim putem zemlje i da ga stoga treba ukinuti".