21. maj 2024 16:13

Netanijahu: Optužbe MKS apsurdne, Karim Kan šteti ugledu suda

Izvor: TANJUG

podeli vest

Netanijahu: Optužbe MKS apsurdne, Karim Kan šteti ugledu suda

Foto: Pool Photo via AP, File/Abir Sultan

TEL AVIV - Izraelski premijer Benjamin Netanijahu danas je odbacio optužbe Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da Izrael namerno sprečava dostavu hrane i vode u Gazi kao "apsurdne" i lažne.

''Sada snabdevamo skoro polovinom količine vode u Gazi, snabdevali smo sa samo odsto odsto pre rata. Spremili smo 20.000 kamiona sa preko pola miliona tona hrane i lekova'', rekao je Netanijahu u intervjuu za Ej-Bi-Si.

Naglasio je da smatra da glavni tužilac MKS-a Karim Kan Kan želi da demonizuje Izrael tako što poredi lidere te zemlje sa vođama Hamasa i da umanjuje ugled te institucije napadima na izraelske lidere.

''On stvara lažnu simetriju i lažne činjenice i čini tešku nepravdu međunarodnom sudu'', ocenio je premijer Izraela.

 

Galant: Poziv tužioca MKS sramotan pokušaj da se porekne pravo Izraela na samoodbranu

Izraelski ministar odbrane Joav Galant ocenio je danas da je poziv glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda za izdavanje naloga za hapšenje njega i premijera Benjamina Netanijahua "sramotan" pokušaj da porekne pravo Izraela na samoodbranu.

"Pokušaj tužioca Karima Kana da porekne pravo države Izraela da se brani i oslobodi svoje otete mora se potpuno odbiti", napisao je Galant na platformi X.

On je dodao da pokušaj tužioca MKS neće uspeti i da je njegova "paralela između terorističke organizacije Hamas i države Izraela sramotna i odvratna".

Galant je napomenuo da izraelska vojska vodi rat u skladu sa međunarodnim pravom, a da se bori protiv "neprijatelja koji je počinio zverstva protiv žena, dece i muškaraca Izraela, čije ljude sad koristi kao ljudski štit". 

Francuska podržala MKS povodom poziva za izdavanje naloga za hapšenje Netanijahua

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske saopštilo je da podržava nezavisnost Međunarodnog krivičnog suda i njegovu "borbu protiv nekažnjivosti", a povodom poziva tužioca MKS za izdavanje naloga za hapšenje lidera Izraela i Hamasa.

"Francuska podržava Međunarodni krivični sud, njegovu nezavisnost i borbu protiv nekažnjihovsti u svim situacijama", piše u saopštenju objavljenom u ponedeljak, prenosi Rojters.

Dodaje se osuda "antisemitskih masakara" militantne grupe Hamas 7. oktobra, ali i mogućih kršenja međunarodnog prava izraelske vojske u Gazi.

"Što se tiče Izraela, biće do Pretpretresnog veća da odluči da li će izdati te naloge, nakon što ispita dokaze koje je priložio tužilac", navodi se u saopštenju. 

Borelj o zahtevu MKS za hapšenje Netanijahua: Države su dužne da sprovode odluke suda

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj izjavio je povodom poziva tužioca Međunarodnog krivičnog suda (MKS) za izdavanje naloga za hapšenje lidera Izraela i Hamasa da su sve države koje su ratifikovale statute MKS u dužnosti da sprovode njegove odluke.

"Mandat MKS, kao nezavisne međunarodne institucije, jeste da procesuira najozbiljnije zločine po međunarodnom pravu", napisao je Borelj u ponedeljak na platformi X.

MKS je zatražio u ponedeljak izdavanje naloga za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanijahua i ministra odbrane Joava Galanta zbog "izazivanja istrebljenja, izazivanja gladi kao metoda rata, uključujući uskraćivanje humanitarne pomoći i namerno ciljanje civila u sukobu''.

Nalozi za hapšenje su traženi i za lidere Hamasa - Jahje Sinvara, Mohameda Deifa i Ismaila Hanijea, a zbog istrebljenja, ubistva uzimanja talaca, silovanja i seksualnih napada.

Amal Kluni bila savetnik tužioca MKS koji traži hapšenje lidera Izraela i Hamasa

Advokat za ljudska prava Amal Kluni bila je specijalni savetnik u istrazi Međunarodnog krivičnog suda (MKS) koji traži izdavanje naloga za hapšenje premijera Izraela Benjamina Netanjahua i lidera Hamasa, piše Gardijan.

List navodi da je glavni tužilac suda, Karim Kan, zahvalio Kluni u izjavi, navodeći da je ona bila deo "panela stručnjaka za međunarodno pravo" kome se obratio za savet.

"Komisija je sastavljena od stručnjaka sa ogromnim ugledom u međunarodnom humanitarnom i krivičnom pravu", naveo je Kan.

U izjavi koju je objavila fondacija Amal Kluni za pravdu, objašnjeno je kako je ona učestvovala u slučaju u kojem je MKS zatražio nalog za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, ministra odbrane Joava Galanta, kao i lidera Hamasa za navodne ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

"Pre više od četiri meseca, tužilac Međunarodnog krivičnog suda zatražio je od mene da mu pomognem u proceni dokaza o sumnji za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u Izraelu i Gazi. Pristala sam i pridružila se panelu međunarodnih pravnih eksperata. Zajedno smo se uključili u opsežan proces pregleda dokaza i pravne analize na Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu", navela je ona.

Berlin: Zahtev za hapšenje lidera Izraela i Hamasa daje lažnu sliku o ekvivalentnosti

Nemačka je ocenila da zahtevi tužioca Međunarodnog krivičnog suda (MKS) o izdavanju naloga za hapšenje izraelskih lidera i lidera Hamasa zbog sumnje da su počinili ratne zločine daju "lažni utisak o ekvivalentnosti".

"Istovremeno podnošenje naloga za hapšenje lidera Hamasa s jedne strane i dvojice izraelskih zvaničnika s druge strane dalo je lažan utisak o ekvivalentnosti", navodi se u saopštenju portparola nemačkog ministarstva spoljnih poslova uz podsećanje da je 7. oktobra "Hamas izvršio varvarski masakr" u zajednicama na jugu Izraela.

"Hamas nastavlja da drži izraelske taoce u neopisivim uslovima, napada Izrael raketama i koristi civilno stanovništvo Gaze kao živi štit. Izraelska vlada ima pravo i dužnost da zaštiti i brani svoj narod", ukazuje se u saopštenju i ocenjuje da je u tom kontekstu "jasno da se primenjuje međunarodno humanitarno pravo".

Glavni tužilac MKS Karim Kan ranije danas je rekao da su protiv Netanijahua i ministra odbrane Joava Galanta podneti nalozi za hapšenje na osnovu optužnice zbog ''izazivanja istrebljenja, izazivanja gladi kao metoda rata, uključujući uskraćivanje humanitarne pomoći i namerno ciljanje civila u sukobu''.

Kneset osudio zahtev za izdavanje naloga za hapšenje izraelskih rukovodilaca

Sto šest od ukupno 120 poslanika izraelskog parlamenta Kneseta iz vlasti i opozicije potpisalo je danas pismo kojim se osuđuje odluka glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karima Kana o izdavanju naloga za hapšenje premijera Benjamina Netanijahua i ministra odbrane Joava Galanta povodom optužbi za ratne zločine u Pojasu Gaze.

Tekst otvorenog pisma je na plenumu Kneseta pročitao predsedavajući Amir Ohana, prenosi Rojters.

"Država Izrael je usred pravednog rata protiv kriminalne terorističke organizacije. Izraelska vojska je najmoralnija armija na svetu. Naši vojnici herojski se bore u skladu sa međunarodnim pravom, kao nijedna druga vojska", navodi se u pismu.

Ocenjuje se da je poređenje lidera Izraela i čelnika terorističke organizacije Hamas "skandalozno".