24. maj 2024 12:39

Politiko: Populističke i nacionalističke stranke sve jače u EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Politiko: Populističke i nacionalističke stranke sve jače u EU

Foto: Shutterstock.com/T. Schneider, ilustracija

BRISEL - Portal Politiko objavio je danas analizu prema kojoj su populističke i nacionalističke stranke sve moćnije u državama članicama Evropske unije.

Tako su na vlasti u Italiji, Finskoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Češkoj stranke krajnje desnice, dok je u Švedskoj najveća stranka vladajuće koalicije nacionalistička "Švedske demokrate", piše Politiko.

"U Holandiji, zapaljivi antiislamski Gert Vilders je na ivici moći nakon što je postigao istorijski dogovor o formiranju najdesnije vlade u skorijoj holandskoj istoriji", piše briselski portal.

Dodaje se da stranke krajnje desnice dominiraju i u anketama širom Evrope, kao u Francuskoj gde stranka Marin Le Pen "Nacionalno okupljanje" ima preko 30 odsto podrške, daleko ispred stranke "Preporod" predsednika Emanuela Makrona.

Navodi se i da je u Nemačkoj stranka "Alternativa za Nemačku" (AfD) širom te zemlje na drugom mestu u anketama, iako je pod istragom bezbednosnih službi.

Politiko stranke krajnje desnice definiše kao one koje pripadaju panevropskim strankama koje su najdesnije u Evropskom parlamentu.

To su "Evropski konzervativaci i reformisti" (ECR), u kojoj su dominantne stranke italijanske premijerke Đorđe Meloni "Braća Italije" i poljska stranka "Pravo i pravda", kao i "Identitet i demokratija" u kojoj je francuska stranka "Nacionalo okupljanje" i italijanska "Liga" Matea Salvinija.