29. maj 2024 06:47

Šarl Mišel podržao priznanje Palestine i rešenje sa dve države

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šarl Mišel podržao priznanje Palestine i rešenje sa dve države

Foto: AP Photo/Harry Nakos

BRISEL - Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je da podržava priznanje nezavisne Palestine, nakon što su prethodno Irska, Španija i Norveška saopštile da su priznale palestinsku državu u okviru granica iz 1967. godine.

''Zalažem se za rešenje dve države i za priznavanje palestinske države. Ali ova država mora biti održiva. I zato mislim da bi najbolji bio koordiniran pristup sa državama članicama EU i trećim zemljama”, rekao je on za Juronjuz.

Mišel je naglasio da bi priznanje trebalo da dođe kao način da EU zatraži od palestinskih vlasti da načine "važne korake u smislu reformi", prenosi Politiko.

Zemlje EU su saglasne po pitanju važnosti primirja u Pojasu Gaze, distrubucije humanitarne pomoći u palestinsku enklavu i povratka izraelskih talaca, ali unutar bloka i dalje ne postoji konsenzus po pitanju državnosti.

Švedska je donedavno bila jedina zemlja članica EU koja je priznala Palestinu, dok su Bugarska, Kipar, Češka, Mađarska, Malta, Rumunija, Poljska i Slovačka načinile taj korak pre pristupanja Uniji.

U danskom parlamentu u utorak je odbijen predlog zakona o priznanju, nakon što je ministar spoljnih poslova Lars Loke Rasmusen rekao da za to nedostaju ''neophodni uslovi''.