30. maj 2024 13:49

Godišnji izveštaj GREKO: Srbija primenila 82,4 odsto preporuka

Izvor: TANJUG

podeli vest

Godišnji izveštaj GREKO: Srbija primenila 82,4 odsto preporuka

Foto: Shutterstock.com/nBhutinat, ilustracija

BRISEL - Srbija je u potpunosti primenila 82,4 odsto preporuka Grupe država za borbu protiv korupcije Saveta Evrope (GREKO) iz četvrtog kruga evaluacije o sprečavanju korupcije među poslanicima, sudijama i tužiocima, pokazuje godišnji izveštaj GREKO za 2023. godinu, koji je danas predstavljen u Briselu.

Kada se posmatraju pojedinačno preporuke za sudije, poslanike i tužioce, vidi se da je Srbija u potpunosti primenila svih 100 odsto preporuka vezanih za sudije, što je svrstava među deset zemalja koje su to učinile.

To se vidi u tabeli, koja nudi vizuelni prikaz stanja primene preporuka GREKO u pojedinačnim državama članicama, a u kojoj se navodi i da je, kada su poslanici u pitanju, Srbija u potpunosti primenila 80 odsto preporuka, a što se tiče tužioca, 66,7 odsto preporuka.

U danas predstavljenom izveštaju o antikorupcionim trendovima, izazovima i dobrim praksama u Evropi i SAD, daje se prikaz stanja korupcije u 2023. godini kroz monitoring GREKO-a svojih država članica, a u izveštajima ovog tela objavljenim od 31. decembra 2023. godine, precizira se da je Srbija u potpunosti sprovela 14 od 17 preporuka iz četvrtog kruga evaluacije o sprečavanju korupcije među poslanicima, sudijama i tužiocima, dok su tri preporuke delimično sprovedene.

Kada je reč o sudijama, Srbija je među deset zemalja koje su u potpunosti primenile sve preporuke, pored Kipra, Danske, Finske, Letonije, Litvanije, Luksemburga, Norveške, Švedske i SAD.

Što se tiče poslanika, Srbija je u potpunosti primenila četiri preporuke, a delimično jednu preporuku, dok je, kada je reč o tužiocima, Srbija u potpunosti primenila četiri preporuke, dok su dve preporuke delimično primenjene.

Četvrti krug evaluacije za Srbiju počeo 2015. godine i završen je u decembru 2023. godine, a GREKO je tada zaključio da je Srbija primenila većinu preporuka o sprečavanju korupcije među poslanicima, sudijama i tužiocima.

Izveštaji GREKO o četvrtom krugu evaluacije, koji su objavljeni od 31. decembra 2023. godine, pokazuju da je 47 procenjenih država članica u potpunosti primenilo 54,44 odsto preporuka koje se odnose na poslanike, sudije i tužioce, delimično je primenilo 30,7 odsto preporuka, a 14,9 odsto preporuka nije primenjeno.

Srbija je, sa primenjenih 82 odsto preporuka, ispred mnogih zemalja, uključujući Crnu Goru, ali i SAD.

Finska i Norveška su jedine dve zemlje koje su u potpunosti primenile sve preporuke, dok je Luksemburg u potpunosti primenio 93 odsto preporuka, Litvanija 92 odsto, Albanija 90 odsto, Velika Britanija 88 odsto, a Bugarska 84 odsto preporuka.

Sledi Srbija sa 82 odsto u potpunosti primenjenih preporuka, a od Srbije manje primenjenih u potpunosti preporuka imaju Letonija sa 81 odsto, San Marino sa 77 odsto, Švedska i SAD sa 75 odsto, Estonija sa 74 odsto, Crna Gora sa 73 odsto, Monako sa 72 odsto, Holandija sa 71 odsto i Island sa 70 odsto u potpunosti primenjenih preporuka.

Bosna i Hercegovina, sa 39 odsto u potpunosti primenjenih preporuka, spada u zemlje koje imaju najveći udeo neprimenjenih preporuka u vezi sa poslanicima, sudijama i tužiocima.

Među zemljama koje imaju najveći udeo neprimenjenih preporuka u vezi sa poslanicima, sudijama i tužiocima su i Lihtenštajn sa 56 odsto u potpunosti primenjenih preporuka, Turska sa 52 odsto, Češka sa 43 odsto, Mađarska sa 33 odsto, Poljska sa 27 odsto, Austrija sa 25 odsto i Grčka sa 24 odsto.

Kako se dodaje u saopštenju, GREKO je pozvao vlade da usvoje strože propise za sprečavanje korupcije i promovisanje integriteta u najvišim izvršnim funkcijama centralnih vlada, posebno u pogledu lobiranja i kontakata sa trećim stranama, kao i da pojačaju napore na primeni svih preporuka u potpunosti i bez odlaganja.

U svom godišnjem izveštaju, GREKO je izrazio zabrinutost zbog sporog sprovođenja njegovih preporuka o sprečavanju korupcije među poslanicima, u poređenju sa drugim profesionalnim grupama.

Istakao je da nekoliko pravosudnih sistema mora da bude dodatno reformisano kako bi se garantovala nezavisnost sudija i tužilaca i kako bi se ojačala pravila integriteta koja se primjenjuju na njih.

Što se tiče petog kruga evaluacije, koji se fokusira na sprečavanje korupcije i promovisanje integriteta među najvišim izvršnim funkcijama centralne vlade i agencija za sprovođenje zakona, nalazi GREKO pokazuju da su transparentnost, nadzor i odgovornost i dalje pod znakom pitanja.