18. januar 2023 11:43

Pakistan: Stranka Imrana Kana raspustila oba pokrajinska parlamenta jer želi vanredne izbore

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pakistan: Stranka Imrana Kana raspustila oba pokrajinska parlamenta jer želi vanredne izbore

Foto: Shutterstock.com/Wead, ilustracija

ISLAMABAD - Glavna opoziciona stranka Pakistana, Pakistanski pokret za pravdu (PTI), predvodjena bivšim premijerom Pakistana Imranom Kanom, raspustila je danas lokalni parlament u provinciji Kiber Paktunkva i povećala tako pritisak na vladu da raspiše vanredne parlamentarne izbore u celoj zemlji.

Guverner Kiber Paktunkve Gulam Ali izjavo je da je prihvatio ostavku lokalne vlade, dodavši da "nije imao drugu mogućnost."

Pre tri dana, PTI je raspustio i lokalni parlament u pokrajini Pandžab, gde je takodje bio na vlasti, prenosi Rojters.

Po zakonu, novi izbori u dve pokrajine moraju da se održe u roku od 90 dana, a PTI igra na to da će vlast morati da istrovremeno organizuje i parlamentarne izbore pre roka.

Redovan termin parlamentarnih izbora u Pakistanu je oktobar 2023. godine, a Imran Kan zahteva njihovo prevremeno održavanje od aprila 2022. godine, kada mu je kao premijeru izglasano nepoverenje u parlamentu.

Novi premijer Pakistana Šabaz Šarif odbija vanredne parlamentarne izbore, ali nakon ovog poteza PTI će se naći pod dodatnim pritiskom.

Pakistan ima četiri provincije, a u provincijama Pandžab i Kiber Pantunkva živi više od polovine stanovništva zemlje koja ima 220 milona stanovnika.