31. maj 2024 15:40

Kineski premijer Li Ćiang se sastao sa predsednikom UAE Mohamedom Bin Zajedom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kineski premijer Li Ćiang se sastao sa predsednikom UAE Mohamedom Bin Zajedom

Foto: Shutterstock.com/ Craitza, ilustracija

PEKING - Kineski premijer Li Ćijang sastao se danas u Pekingu sa predsednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) šeikom Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom, sa kojim je razgovarao o unapređenju ''tradicionalnih prijateljskih odnosa'', produbljivanju ''političkog međusobnog poverenja'' i o podizanju bilateralnih odnosa na novi nivo.

Li je istakao da se ove godine navršava 40 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kine i UAE i dodao da Kina čvrsto podržava UAE u vođenju nezavisnog puta razvoja i očuvanju nacionalnog suvereniteta, bezbednosti i stabilnosti, prenosi Sinhua.

Dodao je da obe strane treba da unaprede razmenu i saradnju u oblasti kulture, obrazovanja i turizma, da promovišu međuljudsku razmenu i da zajednički budu domaćini proslave 40. godišnjice bilateralnih odnosa.

Pored toga, Li je istakao da je Kina voljna da poboljša koordinaciju sa UAE u multilateralnim mehanizmima, kao što su UN i BRIKS, i promoviše izgradnju kinesko-arapske zajednice sa zajedničkom budućnošću

Bin Zajed je ocenio da e UAE pridržavaju principa jedne Kine i da će raditi sa Kinom na unapređenju saradnje u okviru inicijative "Pojas i put".