31. maj 2024 22:11

Netanijahuova kancelarija: Izraelska vlada ujedinjena u želji da vrati taoce što pre

Izvor: TANJUG

podeli vest

Netanijahuova kancelarija: Izraelska vlada ujedinjena u želji da vrati taoce što pre

Foto: Shutterstock.com/Alexandros Michailidis, ilustracija

JERUSALIM  - U saopštenju objavljenom neposredno nakon govora predsednika SAD Džozefa Bajdena u kojem se Izrael i Hamas pozivaju da prihvate najnoviji predlog sporazuma o taocima, kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanijahua je navela da je izraelska vlada ujedinjena u želji da vrati taoce što pre i da radi na postizanju tog cilja.

Zbog toga je premijer izraela ovlastio pregovarački tim da predstavi nacrt za postizanje ovog cilja, istovremeno insistirajući da se rat neće završiti dok se ne ostvare svi njegovi ciljevi, uključujući povratak svih talaca i eliminaciju Hamasove vojne i vladine sposobnosti", navela je Netanijahuova kancelarija, preneo je Tajms of Izrael.

"Tačan nacrt koji je predložio Izrael, uključujući uslovni prelazak sa faze na fazu, omogućava Izraelu da zadrži ove principe", dodaje se u saopštenju.

Netanijahuova kancelarija ne pojašnjava da li je njen predlog isti onaj koji je opisao Bajden tokom svog govora i da li se direktno odnosi na Bajdenov govor, naveo je izraelski portal.

Upitan da li je sporazum koji je opisala Netanijahuova kancelarija isti onaj koji je Bajden izneo u svom govoru, visoki zvaničnik administracije na brifingu sa novinarima izbegao je da direktno odgovori.

Predsednik SAD Džozef Bajden izneo je prethodno plan u tri faze za okončanje sukoba u Gazi koji su izraelski zvaničnici ponudili Hamasu, preneo je AP.

Bajden je rekao da će prva faza predloženog sporazuma trajati šest nedelja i da uključuje potpuni prekid vatre, povlačenje izraelskih snaga iz svih naseljenih oblasti Gaze i oslobađanje određenog broja talaca, uključujući žene, stare i ranjene, u zamenu za oslobađanje stotina palestinskih zatvorenika.

Tela ubijenih talaca bi bila vraćena njihovim porodicama, a humanitarna pomoć bi se povećala tokom prve faze, na 600 kamiona kojima bi svaki dan bio dozvoljen ulazak u Gazu.

Druga faza bi bila oslobađanje svih preostalih živih talaca, uključujući muške vojnike, a izraelske snage bi se povukle iz Gaze.

Treća faza je poziv na početak velike obnove Gaze, koja se suočava sa decenijama razaranja izazvanog ratom.