4. jun 2024 18:05

Marina Raguš: Sa kineskim parlamentaracima smo razmenili ideje i planove u brojnim oblastima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Marina Raguš: Sa kineskim parlamentaracima smo razmenili ideje i planove u brojnim oblastima

Foto: TANJUG/Narodna skupština Republike Srbije

PEKING - Šefica srpke parlamentarne delegacije i potpredsednica Narodne skupštine Marina Raguš ocenila je danas u Pekingu da je uspešno okončan Četvrti sastanak Komisije za saradnju Narodne skupšine i Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa, na kojem su, prema njenim rečima, razmenjene ideje i planovi o najbitnijim temama za obe strane.

"Razmenili smo ideje, iskustva i buduće planove, od digitalizacije i informatičkog društva, privrede, ekonomije, turizma, do globalnog upravljanja i budućih političkih i ekonomskih projekata", rekla je Raguš za Tanjug.

Ovakvi susreti, kaže Raguš, posledica su vrlo uspešne saradnje koja je tokom posete kineskog predsednika Si Đinpinga Beogradu sa nivoa strateškog partnerstva podignuta na nivo zajedničke budućnosti.

Objasnila je da takav oblik saradnje treba da reafirmiše Povelju UN i međunarodni javni poredak.

Potpredsednica Narodne skupštine i predsednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Snežana Paunović istakla je da ova poseta dolazi u važnom trenutku za Srbiju i Kinu.

"Preuzeli smo obavezu kao parlamentarci da unapredimo saradnju na još viši nivo, uključujući izvršnu vlast, ali i (saradnju) privredne komore Srbije i Kine, jer mislimo da postoji mnogo prostora za saradnju", istakla je Paunović za Tanjug.

Predsednik Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Uglješa Mrdić ocenio je da je današnji sastanak još jedna potvrda odličnih odnosa Kine i Srbije, koje on vidi kao rezultat prijateljstva dva predsednika, Si Đinpinga i Aleksandra Vučića.

"Imali smo prilike da zahvalimo kineskim prijateljima na svoj podršci, kada je u pitanju odbrana Kosova i Metohije, kada je u pitanju podrška nacionalnim državnim interesima. Govorili smo o rezoluciji o Srebrenici. Narodna Republika Kina je proteklih meseci i godina pokazala da je iskreni prijatelj Srbije, kao što je Srbija pokazala da je iskreni prijatelj Kine", rekao je Mrdić za Tanjug.

Specijalni savetnik predsednice Narodne skupštine Mihailo Jovanović podsetio je da je ovo prvi sastanak zvaničnih delegacija nakon, kako je istakao, istorijske posete Si Đinpinga Beogradu, kada su dva predsednika potpisala izjavu o zajedničkoj budućnosti i kada je potpisano 28 memoranduma.

"Iskoristio sam priliku da kineske prijatelje informišem o rezultatima koje je Srbija napravila u oblasti razvoja informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) od 2014. godine i o tome kako je IKT sektor postao jedna od najbrže rastućih privrednih grana i koliki je uspeh ostvario prošle godine, kada smo ostvarili 3,5 milijardi evra izvora", rekao je Jovanović za Tanjug.

Naveo je da je kineskim kolegama ukazao na, kako je rekao, veliku šansu koju je Srbija dobila organizujući izložbu Ekspo 2027 i dodao je da je pozvao Kinu da uzme učešće u tom događaju.

Parlamentarna delegacija Narodne skupštine je ranije danas u Pekingu učestvovala na Četvrtom sastanku Komisije za saradnju Narodne skupštine Srbije i Stalnog komiteta Svenarodnog kineskog kongresa.