8. jun 2024 10:19

Na Malti počelo glasanje na evropskim i lokalnim izborima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Na Malti počelo glasanje na evropskim i lokalnim izborima

Foto: Shutterstock.com/New Africa, ilustracija

VALETA - Građani Malte izašli su danas na birališta, kako bi izabrali šest članova Evropskog parlamenta i stotine lokalnih odbornika.

U toj zemlji pravo glasa ima 332.967 birača, a 37.000 stanovnika Malte koji bi mogli da glasaju odlučilo je da u predviđenom roku, koji je istekao u četvrtak u podne ne preuzme svoja dokumenta za glasanje.

Broj apstinenata sličan je kao i pre pet godina, iako su ankete pokazivale da će biti mnogo veći, tako da se na ovim izborima očekuje veća izlaznost, prenosi Malta tudej.

Izborima je prethodila petonedeljna kampanja koju su obeležile krivične prijave podnete protiv bivšeg premijera Džozefa Muskata i drugih bivših visokih vladinih zvaničnika u vezi sa skandalom oko privatizacije jedne bolnice.

Ovo su peti evropski izbori na Malti od ulaska te zemlje u EU 2004. godine.

Na izborima 2019. Laburistička partija (S&D) osvojila je četiri mandata u Evropskom parlamentu, a Nacionalistička partija (EPP) dva.

Na birališta su danas izašli i građani Letonije, Slovačke, Češke i Italije.

Izbori za Evropski parlament zvanično su počeli u četvrtak, kada su otvorena birališta u Holandiji, gde su građani birali 31 poslanika, a juče su glasali i državljani Irske.

Sve ostale države članice EU glasaće sutra, kada će biti poznati i prvi preliminarni rezultati izbora za EP.

Na evropskim izborima građani EU biraće 720 poslanika EP, za 15 više nego što su birali 2019. godine.

Izbori za EP izazivaju veliku pažnju javnosti, pre svega jer se očekuje da će u novom sazivu EP doći do pomaka udesno imajući u vidu da su desničarske i krajnje desničarske partije ostvarile značajne uspehe proteklih godina širom EU.

EP je jedina institucija EU koju građani direktno biraju, ali izlaskom na izbore oni indirektno utiču i na sastav Evropske komisije, budući da EP, na predlog država članica EU, bira predsednika Komisije, a odobrava i 27 komesara.