8. jun 2024 13:29

Sudija Vrhovnog suda SAD priznao da su mu luksuzno putovanje platili donatori

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sudija Vrhovnog suda SAD priznao da su mu luksuzno putovanje platili donatori

Foto: AP Photo, File/J. Scott Applewhite

VAŠINGTON - Sudija Vrhovnog suda Klarens Tomas zvanično je obelodanio da mu je putovanje u Indoneziju 2019. platio donator repubilkanske partije Harlan Krou, prenosi Si-En-En (CNN).

Putovanje na Bali bilo je u fokusu prvobitnog izveštaja u ProPublici prošle godine koji je pokrenuo višemesečne naslove o otmenim putovanjima koje su sudije prihvatale.

Iako je javnost saznala za sudijino putovanje kroz medije, Tomas to nije zvanično otkrio u svojim prethodnim izveštajima.

Javno prikazivanje Tomasovih godišnjih finansija, koje bi obično otkrivalo putovanja, poklone i prihode od inostranstva za prethodnu godinu, uključivalo je belešku na kraju u kojoj su Harlan i Keti Krou navedeni kao izvori putovanja na Bali u julu 2019.

Par je platio „hranu i smeštaj“, navodi se u izveštaju, dok Tomas nije naveo cenu putovanja.

On je takođe prijavio put koji su Krouovi platili u privatni klub u Monte Riju u Kaliforniji istog meseca.

Godišnje objave, koje su obavezne po zakonu, daju samo grubu skicu finansija sudija Vrhovnog suda i sudija nižih sudova.

Izveštaji su privukli značajnu pažnju poslednjih godina usred niza etičkih skandala koji uključuju putovanja privatnim avionima i luksuzne odmore koje su prihvatile neke od sudija, kao i unosne ugovore o izdavanju knjiga.