19. januar 2023 11:35

Predsednica Evropskog parlamenta zaboravila da prijavi putovanja plaćena od treće strane

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predsednica Evropskog parlamenta zaboravila da prijavi putovanja plaćena od treće strane

Foto: AP Photo/Jean-Francois Badias/Jean-Francois Badias

BRISEL - Predsednica Evropskog parlamenta, Maltežanka Roberta Mecola, zaboravila je da, u registru transparentnosti institucije koju vodi, prijavi pet putovanja koje je platila treća strana, kao i 142 poklona, otkrivaju danas belgijski list Le Suar i evropski portal Politiko.

Mecola je u januaru 2022. godine postala prva žena EP posle iznenadne smrti dotadašnjeg predsednika, Italijana Davida Sasolija

U skandalu „Katargejt“ s kojem se bori Mecola, belgijsko pravosuđe je privelo četvoro osumnjičenih, uključujući bivšu potpredsednicu parlamenta, Grkinju Evu Kaili.

Uhapšen je i bivši poslanik Pjer Antonio Panceri, koji je priznao krivicu i postigao dogovor o saradnji sa tužiocem u zamenu za blažu kaznu.

U Evropskom parlamentu, poslanici moraju da prijave svaki događaj ili putovanje koje je platila treća strana. Ovo prijavljivanje se mora učiniti najkasnije poslednjeg dana u mesecu posle putovanja.

Putovanja Mecole su se odvijala u maju, junu i oktobru prošle godine, a bila su prijavljena pre nekoliko dana - 11, 12. i 13 januara 2023 godine.

To se desilo u danima kada je dala intervju za nekoliko evropskih novina u kojem poziva da se poštuju pravila koja postoje i najavljuje reformu EP koja treba da vrati kredibilitet jedinoj EU instituciji izbranoj od građana.

Između pet "zaboravljenih" putovanja, koja su delom plaćena od treće strane, jeste i zvanična poseta Izraelu u maju prošle godine, u toku kojeg je Izrael platio dve hotelske noći.

Zatim Mecola je putovala u maju u Davos na poziv ukrajinske filantropske fondacije koja je platile jednu hotelsku noć. I putovanje u francuski grad Bon u Burgonji u oktobru na ceremoniji u organizaciji proizvođača vina, koji su platili hotel.

Portparol Mecola je za Le Suar izjavio da nijedan predsednik parlamenta to nikada nije uradio i da je to neka vrsta tradicije u EP koji bi Maltežanka produžila da nije izbio „Katargejt“ skandal.

Portparol dodaje da Mecola hoće da bude što je moguće transparentnija, da bude primer drugim poslanicima i to je razlog zbog kojeg je rešila da prijavi svoja putovanja i poklone.

Među poklonima su zlatni model kule dobijen od marokanskog političara, bela haljina sa zlatnim vezom od Favzije Zainal, predsednice parlamenta Bahreina, šal od francuske premijerke Elizabet Born, Sennheiser bežične slušalice iz nemačkog Bundestaga, bela bluza od predsednice Moldavije Maje Sandu, knjiga o Brižu od rektorke Evropskog koledža Federike Mogerini i ukrasni tanjir ambasadora Uzbekistana u zemljama Beneluksa.

Sve ovi ne znači da je Mecola korumpirana, ali otkriva prakse bezbrižnosti i sistem kome nedostaje transparentnost u EP, koji su doveli do „Katargejta“.

Metsola je najavila 14 reformi sistema kako bi se poboljšala transparentnost i vratilo poverenje građana u EP.