12. jun 2024 17:15

Grčki političar, koji je u zatvoru u Albaniji, osvojio mesto u EP

Izvor: TANJUG

podeli vest

Grčki političar, koji je u zatvoru u Albaniji, osvojio mesto u EP

Foto: Shutterstock.com/BortN66, ilustracija

ATINA - Grčki političar Fredi Beleris, koji je osuđen za kupovinu glasova u izboru za gradonačelnika u albanskom gradu Himare, osvojio je mesto u Evropskom parlamentu iz zatvora u Albaniji.

U njegovom rodnom gradu u Albaniji, pristalice Belerisa su u nedelju zapalile baklje i vatromet u znak slavlja, prenosi Rojters.

Beleris, koji se kandidovao na izborima sa grčkom strankom, trebalo bi u petak na sudu da uloži žalbu na osuđujuću presudu po optužbama za kupovinu glasova na lokalnim izborima za gradonačelnika godinu dana ranije, za koje je u sredu rekao da su lažne i politički motivisane.

''Jedina pravedna odluka bila bi moja oslobađajuća presuda. Nema dokaza protiv mene. Nema šanse da bi odluka bila drugačija u bilo kojoj drugoj državi", rekao je Beleris Rojtersu u telefonskom intervjuu iz zatvora.

Belerisov slučaj je zaoštrio odnose između Albanije i Grčke, kao i brojnih albanskih imigranata u Grčkoj i grčke manjine u Albaniji.

Uhapšen je u maju 2023. tokom izborne kampanje za gradonačelnika u svom rodnom gradu Himare, gde živi aktivna zajednica etničkih Grka.

On je pobedio na tim izborima, ali nikada nije položio zakletvu dok je bio u istražnom zatvoru, a u martu ove godine je osuđen zbog izborne prevare.

Beleris, koji je osvojio mesto u parlamentu EU predstavljajući Partiju nove demokratije grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa, rekao je da je njegova pobeda poruka Albaniji da ne može više da se ''ponaša kao neevropska zemlja''.

Nakon što je Beleris prošle godine uhapšen, Grčka je zatražila njegovo momentalno puštanje na slobodu, upozoravajući da bi to moglo uticati na kandidaturu Albanije za prijem u EU.

Dugogodišnji stav Atine je bio da Albanija treba da poštuje prava izabranog gradonačelnika i da cilj te zemlje da se priključi EU ​​zavisi od toga da poštuje vladavinu prava.

Albanski premijer Edi Rama rekao je da je slučaj Belerisa pravosudna, a ne politička stvar.