13. jun 2024 10:34

Savetnik Bele kuće Džejk Salivan: Izrael podržava predlog za prekid vatre, cilj je premošćavanje jaza sa Hamasom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Savetnik Bele kuće Džejk Salivan: Izrael podržava predlog za prekid vatre, cilj je premošćavanje jaza sa Hamasom

Foto: AP Photo/Susan Walsh

RIM - Izrael stoji iza predloga o prekidu vatre u Pojasu Gaze, a cilj je premošćavanje jaza sa Hamasom i brzo postizanje dogovora, izjavio je danas savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

Salivan je rekao novinarima, na marginama samita lidera Grupe sedam (G7) u Pulji u Italiji, da svet treba da podstakne militantnu palestinsku grupu da prihvati izraelski predlog za prekid vatre i da izbegava zastoj u pregovorima.

Hamas je poručio u sredu da je pokazao ''potpunu spremnost'' u naporima da se postigne sporazum o prekidu vatre sa Izraelom u sukobu u Pojasu Gaze.

Palestinska militantna grupa navela je u saopštenju da je pozvala SAD, najvećeg saveznika Izraela, da izvrši pritisak na Tel Aviv da prihvati sporazum koji bi doveo do trajnog prekida vatre u enklavi, prenosi Rojters.

Iz Hamasa su poručili da, iako su američki zvaničnici rekli da je Izrael prihvatio predlog o prekidu vatre, koji je izneo predsednik SAD Džozef Bajden 31. maja, nisu čuli da je bilo koji izraelski zvaničnik to potvrdio.

Američki državni sekretar Entoni Blinken u sredu je okrivio Hamas za obustavljanje napora za prekid vatre.

Hamas je negirao navode da je ta grupa iznela nove ideje za predlog o prekidu vatre u Gazi i optužio američku administraciju da zajedno sa Izraelom teži da izbegne posvećenost nacrtu o trajnom prekidu vatre u Pojasu Gaze.