13. jun 2024 17:39

Ansa: U konačnom nacrtu deklaracije G7 se ne pominje abortus

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ansa: U konačnom nacrtu deklaracije G7 se ne pominje abortus

Foto: AP Photo, Pool/Alex Brandon

BORGO ENJACIJA - Pravo na abortus se ne pominje u konačnom nacrtu završne deklaracije samita G7 u mestu Borgo Enjacija, u koji je Ansa imala uvid.

''Ponavljamo naše obaveze izražene u završnom kominikeu G7 iz Hirošime za univerzalni, adekvatan i održiv pristup zdravstvenim uslugama za žene, uključujući reproduktivna prava“, navodi se u nacrtu, koji lideri još nisu pregledali.

Na pitanje o tome da se abortus ne pominje, ministar poljoprivrede Frančesko Lolobriđida, član stranke Braća Italije (FdI) premijerke Đorđe Meloni, rekao je da nije na njemu da komentariše situaciju.

''Ako predstavnici velikih naroda, šefovi država i vlada odluče da to ne stave u dokument, biće dobrih razloga da to ne urade. Ne znam da li bi na sastanku G7 na kojem učestvuje i papa, to bilo prikladno. Ako su odlučili da to ne stave, biće razloga i više nego prihvatljivog razloga“, zaključio je Lolobriđida.

Papa Franja će sutra prisustvovati sastanku o veštačkoj inteligenciji, a sastaće se i sa predsednicima SAD, Francuske, Turske i Ukrajine.

Ovo će biti prvi put da rimokatolički poglavar prisustvuje radnom sastanku G7.