15. jun 2024 10:47

Branko Branković: Samit o Ukajini u Švajcarskoj je pokretanje stvari sa mrtve tačke

Izvor: TANJUG

podeli vest

Branko Branković: Samit o Ukajini u Švajcarskoj je pokretanje stvari sa mrtve tačke

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Diplomata i nekadašnji ambasador pri UN Branko Branković izjavio je, govoreći o mirovnom samitu o Ukrajini koji danas počinje u Švajcarskoj, da u međunarodnim odnosima postoji samo interes, kao i da je u ovom trenutku veliki interes svih da rat u Ukrajini prestane.

Branković je za Tanjug rekao da je forum zapravo pokretanje stvari sa mrtve tačke i da je bilo kakav predlog dobrodošao.

Prema njegovoj oceni, okončanje sukoba zavisi pre svega od toga kako će i na koji način Rusija i Amerika rešiti međusobne probleme, a koji nemaju veze sa Ukrajinom.

"Zna se da je skup u Švajcarskoj formiran da to jednom stane. Naravno, nisu pozvali Ruse, ne možemo se uopšte zavaravati po tom osnovu", rekao je Branković.

Skup je ocenio kao pametan potez jer je, kako je rekao, Evropa zbog svog poslušničkog odnosa prema Americi sebe uhvatila "u nešto iz čega će teško moći da se izvuče za godinu, dve, tri".

Diplomata u penziji Branka Latinović smatra da je ideja o mirovnom forumu teško izvodljiva u situaciji kada "nemate drugu stranu", budući da je jasan stav Rusije o neučestvovanju na forumu.

"Figurativno da se izrazim, to je kao venčanje bez mladoženje", kaže Latinović i dodaje bez druge strane nema dogovora.

Navela je i da se Švajcvarska angažovala i potrudila i ocenila da će skup imati efekat dolaska do mape puta u nekom trenutku.

"Moramo da priznamo činjenicu da je Rusija uradila ono što je uradila, odnosno 24. februara 2022. godine, bez razloga je napala Ukrajinu, isto onako kao što je NATO bombardovao Jugoslaviju 1999. godine bez odluke Saveta bezbednosti, da tu nema velikih razlika", rekla je Latinović.

Dodala je da imamo malo informacija o svemu što će se dešavati u Švajcarskoj.

"Sve pripreme su bile dosta zatvorene, što je i razumljivo jer su bile teške. Glavna stvar je bila da se vidi kako da se pronađe modalitet kanala", kaže Latinović.

Dodala je da se može naslutiti da je ovo prvi korak koji je zamišljen kao proces i da je pitanje ko će nastaviti pregovarački proces.

"Vidim da se Saudijska Arabija pojavljuje kao ozbiljan kandidat za drugi sastanak. Verovatno će biti više zemalja. Svetske agencije pišu da će upravo Saudijska Arabija kao neko ko ima dobre veze i sa Ruskom Federacijom i sa SAD preuzeti drugu fazu pregovora", kaže Latinović.

U Švajcarskoj danas počinje dvodnevni mirovni samit o Ukrajini uz učešće 100 delegacija iz celog sveta, ali ne i Rusije.

Rusija nije pozvana na samit, ali je švajcarska vlada kao domaćin samita navela da će skup imati za cilj da "zajednički definiše mapu puta" kako da uključi Moskvu i Kijev u budući mirovni proces, preneo je Rojters.