17. jun 2024 18:08

Haris: Neće biti odluka na večerašnjem samitu lidera EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Haris: Neće biti odluka na večerašnjem samitu lidera EU

Foto: AP Photo/Omar Havana

BRISEL - Irski premijer Sajmon Haris izjavio je večeras da na neformalnom sastanku lidera EU, na kojem će se razgovarati o raspodeli funkcija u evropskim institucijama, neće biti donete nikakve odluke i izrazio nadu da će one biti doneti krajem meseca.

Haris je, po dolasku na sastanak u Briselu, rekao novinarima da je činjenica da je aktuelna predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen vodeći kandidat stranke koja je dobila najviše mandata na izborima za Evropski parlament, koji su održani od 6. do 9. juna.

"Naši razgovori će početi večeras. Večeras neće biti donete odluke, te odluke će biti donete, nadam se, krajem ovog meseca", rekao je Haris.

On je ocenio da je važno da se brzo razjasne pitanja raspodele funkcija u EU.

"Moramo to da uradimo kako treba, ali takođe moramo to da uradimo sa stepenom efikasnosti", poručio je Haris.

Lideri EU sastaće se večeras na neformalnom sastanku u Briselu na kojem će, prvi put zvanično od izbora za Evropski parlament, razgovarati o raspodeli vodećih funkcija u evropskim institucijama.

Lideri EU trebalo bi da tokom sastanka razgovaraju o tome ko će biti novi predsednici Komisije i Evropskog saveta, kao i ko će biti novi visoki predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku.

Dok Fon der Lajen važi za favorita za drugi mandat na čelu Evropske komisije, u medijima se spekuliše da bi bivši portugalski premijer Antonio Košta mogao da dođe na čelo Evropskog saveta, a da bi estonska premijerka Kaja Kalas trebalo da bude novi šef evropske diplomatije.

Zvaničan dogovor o raspodeli funkcija očekuje se na sastanku Evropskog sastanka 27. i 28. juna.