22. jun 2024 06:38

Ukrajina: Dvojica blogera optužena za odavanje poverljivih vojnih informacija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ukrajina: Dvojica blogera optužena za odavanje poverljivih vojnih informacija

Foto: Shutterstock.com/ NicoElNino, ilustracija

KIJEV - Ukrajinska Služba bezbednosti (SBU) optužila je dvojicu blogera sa socijalnih mreža za navodno deljenje položaja ukrajinske vojske na društvenim mrežama, preneli su danas ukrajinski mediji.

Prvi neimenovani muškarac iz Zaporožja navodno je delio borbene položaje ukrajinskih snaga u Kupjanskom rejonu Harkіvske oblasti, kao i ukrajinske odbrambene pozicije blizu Robotine u Zaporoškoj oblasti, prenosi Kijev Indipendent, navodeći da je optuženi delio poverljive detalje na svom Telegram kanalu na kojem ima više od 140.000 pratilaca.

Prema tvrdnjama SBU, muškarac je takođe uživo prenosio kretanje oklopnih vozila i artiljerijskih sistema ukrajinske vojske.

Drugi optuženi muškarac iz Vіnicke oblasti, objavio je na svom Telegram kanalu geolokaciju i video-snimak ukrajinskog vojnog helikoptera u letu.

Osumnjičeni su optuženi na osnovu člana ukrajinskog krivičnog zakona o "neovlašćenom širenju informacija o kretanju odbrambenih snaga".

U svojoj javnoj objavi, SBU naglašava da se distribucija fotografija i video-materijala na mrežama koji ugrožavaju pozicije ukrajinskih snaga "smatra pomaganjem neprijatelja i predstavlja krivično delo koje se kažnjava po zakonu".

Istraga SBU je u toku, a ako budu osuđeni, dvojica muškaraca se suočavaju sa zatvorskom kaznom do osam godina zatvora.