22. jun 2024 17:41

Predsednik Poljske počeo zvaničnu posetu Kini, u ponedeljak sa Sijem

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predsednik Poljske počeo zvaničnu posetu Kini, u ponedeljak sa Sijem

Foto: Keystone via AP/Urs Flueeler

PEKING  - Predsednik Poljske Andžej Duda doputovao je danas u zvaničnu posetu Kini, tokom koje će se sastati sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

Susret dvojice predsednika planiran je za ponedeljak.

Duda će se sastati i sa kineskim premijerom Li Ćijangom i predsednikom Stalnog komiteta kineskog parlamenta Džao Lešijem, prenosi agencija PAP.

Tokom petodnevne posete, Duda će održati govore na ekonomskim forumima u Dalijanu i Šangaju, a u poljskoj ambasadi uručiće nagrade.

Duda je uoči posete Pekingu izjavio da su glavni ciljevi posete šore otvaranje Kine za poljske poljoprivredne proizvode.

"Potpisaćemo nekoliko sporazuma, ali najvažniji su tekući napori koji će, nadam se, biti uspešni u otvaranju kineskog tržišta za poljsku živinu", rekao je on i dodao da se nada da će kinesko tržište u budućnosti biti otvoreno i za govedinu iz Poljske.

On je najavio da će se njegovi razgovori sa predsednikom Kine odnositi i na povećanje obima kineskih investicija u Poljskoj i bezbednosna pitanja.

"Politička komponenta će takođe biti veoma važna. Imamo rat u Ukrajini, ali imamo i hibridni napad Belorusije na poljsku granicu, gde beloruske vlasti već tri godine guraju migrante protiv nas, terajući ih da ilegalno prelaze granicu", naveo je Duda.

On je naglasio da i budući završetak rata u Ukrajini zahteva diskusiju, napominjući da su odnosi Kine i Rusije partnerske prirode.

"Nije tajna da je uticaj Kine, uključujući uticaj na Rusiju, svakako ogroman. Izneti svoj stav o ovom pitanju predsedniku Si Đinpingu je, po mom mišljenju, ključno", rekao je Duda.