23. jun 2024 14:07

Pirc Musar uskoro u Kijevu, Slovenija i Ukrajina potpisuju bezbednosni sporazum

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pirc Musar uskoro u Kijevu, Slovenija i Ukrajina potpisuju bezbednosni sporazum

Foto: Urs Flueeler/Keystone via AP/URS FLUEELER

LJUBLJANA – Predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar najavila je da će u četvrtak posetiti Kijev kako bi potpisala bilateralni bezbednosni sporazum sa Ukrajinom.

Ona je napomenula da je to sporazum kakav su sa Ukrajinom potpisale druge zemlje koje su spremne da pomognu Kijevu, prenosi agencija STA.

"Reč je o preuzimanju obaveze... da ćemo nastaviti da pomažemo Ukrajini sve dok je to potrebno... Ukrajina brani čitavu strukturu međunarodnog prava", rekla je Pirc Musar za slovenački javni servis.

Pirc Musar će posetiti Ukrajinu na poziv ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Slovenačka predsednica je na nedavnoj mirovnoj konferenciji o Ukrajini u Švajcarskoj poručila da samo Ukrajina može da odluči kakav je mirovni sporazumprihvatljiv za zemlju.

Ona je dodala da je uverena da je konferencija deo dužeg procesa, "čiji će deo svakako postati i Rusija".

Prema pisanju lista Delo, nacrt sporazuma o bezbednosti izradila su ministarstva odbrane i spoljnih poslova.

Pošto se ne radi o obavezujućem međunarodnom ugovoru, već samo o izrazu političke volje za dugoročnu podršku Ukrajini, vlada samo treba da ga primi k znanju, što bi trebalo da se desi sledeće nedelje.

Do sada je devet država članica NATO-a sklopilo takve sporazume sa Ukrajinom.

Vlada Slovenije je nedavno odlučila da izdvoji do pet miliona evra za humanitarnu i razvojnu pomoć i rekonstrukciju Ukrajine.

U Ukrajinu je poslala i nekoliko oklopnih transportera, borbenih vozila i drugog naoružanja, a pridružila se inicijativi Češke za zajedničku nabavku granata velikog kalibra.