26. jun 2024 13:46

Delegacija Srbije na plenarnom zasedanju PSSE, Mađarska organizovala svečani prijem

Izvor: TANJUG

podeli vest

Delegacija Srbije na plenarnom zasedanju PSSE, Mađarska organizovala svečani prijem

Foto: Tanjug/video

STRAZBUR - Stalna delegacija Narodne skupštine učestvuje na Trećem delu Plenarnog zasedanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, na kojem je danas u drugom krugu sa 114 glasova za novog generalnog sekretara Saveta Evrope izabran švajcarski kandidat Alena Bersea.

Kako se navodi u saopštenju Narodne Skupštine delegaciju Srbije predvodi šef Stalne delegacije, Biljana Pantić Pilja, dok u sastavu delegacije učestvuju Elvira Kovač, Dunja Simonović Bratić, Tatjana Pašić, Ana Jakovljević i Vladimir Đorđević.

Održan je izbor i za sudiju iz naše zemlje koji će u narednih devet godina biti predstavljen u Sudu za ljudska prava u Strazburu,a na to mesto je izabran Mateja Đurović.

Dodaje se da je situacija u Ukrajini dominirala kao tema na zasedanju, a da su poslanici razmatrali i položaj mladih, unapređenje procedura za tražioce azila, obaveze po osnovu članstva Jermenije, a obeležena je i 75-godišnjica od osnivanja organizacije.

Članovi naše delegacije učestvovali su i na sednici Podkomiteta za Zapadni Balkan, čija je tema bila implementacija Prespanskog dogovora.

Takođe, dogovoreno je da sledeći sastanak Podkomiteta za Zapadni Balkan bude održan u Beogradu.

Mađarska delegacija je u čast srpske delegacije organizovala prijem u prostorijama Misije Mađarske u Strazburu i tom prilikom je potvrđeno prijateljstvo dve delegacije i reafirmisan visok stepen odnosa dve države.