27. jun 2024 12:50

U Rusiji počelo novo suđenje američkom marincu Gilmanu zbog napada na tri osobe

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Rusiji počelo novo suđenje američkom marincu Gilmanu zbog napada na tri osobe

Foto: AP Photo/

MOSKVA - U Rusiji je danas počelo novo suđenje bivšem američkom marincu Robertu Gilmanu, koji već izdržava kaznu zatvora zbog napada na policajca dok je bio u alkoholisanom stanju, po četiri nove optužbe zbog napada na tri osobe dok je izdržavao kaznu, javila je agencija RIA Novosti.

Na osnovu novih optužbi, Gilman je fizički napao inspektora kaznene kolonije 30. septembra i 16. oktobra 2023. godine i istražitelja ruskog Istražnog komiteta 23. oktobra iste godine kada je on dobio potres mozga, kao i policijskog inspektora 14. novembra.

Gilman se izjasnio krivim za te napade i rekao da je otrovan "radioaktivnim materijalom" i da je stoga "celo saslušanje besmisleno".

Gilman je u oktobru 2022. godine osuđen na četiri i po godine zatvora u ruskoj kaznenoj koloniji zbog napada u alkoholisanom stanju na policajca.

Ta kazna je smanjena na tri i po godine u maju 2023. nakon što je Gilman uložio žalbu.

Ruski Istražni komitet saopštio je da je Gilman u januaru 2022. godine u alkoholisanom stanju izazvao tuču u vagonu nakon čega je odveden u policijsku dežurnu stanicu u Voronježu, gde je nekoliko puta udario nogom policajca.