27. jun 2024 20:06

Dmitrij Medvedev: Zaplena ruske imovine razlog za objavu rata

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dmitrij Medvedev: Zaplena ruske imovine razlog za objavu rata

Foto: Shutterstock.com/Vladimir Tretyakov, arhiva

SANKT PETERBURG  - Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev pozvao je danas međunarodnu zajednicu da ne podržava zaplenu ruske imovine u korist Ukrajine, kako bi izbegla optužbe za saučesništvo.

Prema njegovim rečima, kada se zapleni imovina, Rusija ima pravo na "kolektivnu samoodbranu".

"Krađa državne imovine, pod određenim uslovima, generalno se može okvalifikovati kao agresija, pa čak i postati casus belli (razlog za objavu rata), izjavio je Medvedev na plenarnoj sednici Sanktpeterburškog međunarodnog pravnog foruma (SPBILF).

On je pozvao sve odgovorne članove međunarodne zajednice da se izjasne protiv "flagrantnog kršenja međunarodnog prava" i uzdrže od "podržavanja i priznavanja takvih zločina", prenosi Komersant.

Medvedev je istakao da će Rusija "u svakom slučaju biti prinuđena da preduzme uzvratne mere u skladu sa principom reciprociteta".

On je takođe napomenuo da je potrebno izračunati stvarnu štetu koju su sankcije Zapada izazvale ruskoj ekonomiji, njenim građanima i preduzećima, kao i izgubljenu dobit od ograničenja privredne aktivnosti. 

"Zakon mora biti nepomirljiv u ovakvim slučajevima i zahtevati nedvosmisleno odbacivanje politike mešanja u unutrašnje stvari drugih država kroz sankcije. U suprotnom, nijedna osoba, nijedna kompanija, nijedna država neće moći da se oseća istinski zaštićeno", rekao je Medvedev.

On je ocenio da se savremeni svet i pravni sistem koji je u njemu uspostavljen radikalno razlikuju od prethodnih, kao i da su "dostigli tačku bez povratka".

"Naš zajednički cilj je da učinimo sve da pronađemo osnovu za rešavanje kontradikcija koje su eskalirale do krajnjih granica", dodao je.

Medvedev je objasnio da ponekad namerno daje „pesimistične ili apokaliptične” izjave, zato što, kako je naveo, na taj način pokušava da skrene pažnju na tešku situaciju u svetu.

"Ja često govorim o raznim problemima i ponekad čujem zamerke da to izgleda pesimistički ili čak apokaliptično, samo želim da svi razmišljaju o tome šta se dešava u svetu... Dešavaju se stvari potpuno bez presedana. Da ne govorim o tome da je, kao što znate, pesimista dobro obavešteni optimista", naveo je Medvedev.