28. jun 2024 15:08

Sunak ''povređen i ljut'' nakon rasističke uvrede desničara

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sunak ''povređen i ljut'' nakon rasističke uvrede desničara

Foto: AP Photo, Pool/Kin Cheung

LONDON - Britanski premijer Riši Sunak danas je poručio da je ''povređen i ljut'' nakon što ga mu je pristalica desničarske stranke Reforma UK Najdžela Faraža uputio uvrede na račun rase i istakao da ne želi da ćuti o ovom pitanju.

Sunak, prvi britanski premijer koji je pripadnik etničke manjine, odgovarao je na komentare koje je emitovao Čenl 4 njuz, a čovek po imenu Endrju Parker nazvao je Sunaka "je***im Pakijem", britanskom rasnom uvredom za ljude južnoazijskog porekla.

Sunak je rođen u južnom engleskom lučkom gradu Sauthemptonu 1980. godine, a njegovi roditelji su hindusi iz indijskog Pandžaba, piše Rojters.

''Moje dve ćerke moraju da vide i čuju reformatore koji vode kampanju za Najdžela Faraža kako me nazivaju je***im Pakijem. To me boli i ljuti me, i mislim da on ima neka pitanja na koja treba da odgovori", rekao je danas Sunak.

Parker je dao izjavu za Čenl 4 njuz, rekavši da niko u Reformi UK nije upoznat sa njegovim ličnim stavovima o imigraciji.

''Ponudio sam da pomognem reformistima u njihovoj afirmaciji jer verujem da su oni jedina stranka koja nudi biračima u Velikoj Britaniji praktično rešenje za problem ilegalne imigracije koji imamo", rekao je Parker.

Faraž je poručio da je zaprepašćen eksplicitnim jezikom i uvredama koje je Parker uputio Sunaku i nazvao ga ''profesionalnim glumcem''.