28. jun 2024 15:10

Denis Šmihal: Ukrajina će raditi na tome da zapleni svu zamrznutu rusku imovinu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Denis Šmihal: Ukrajina će raditi na tome da zapleni svu zamrznutu rusku imovinu

Foto: Shutterstock.com/Alexandros Michailidis, arhiva

KIJEV - Kabinet ministara Ukrajine nastavlja rad na zapleni imobilisane ruske suverene imovine i imovine ruskih oligarha koji podržavaju agresiju Rusije na Ukrajinu, izjavio je danas ukrajinski premijer Denis Šmihal na sednici vlade.

"Ove godine Ukrajina će dobiti dodatnih 50 milijardi dolara od naših saveznika zahvaljujući korišćenju kamata od ruskih suverenih sredstava koja su zamrznuta u zapadnim zemljama. Ta odluka doneta je na samitu zemalja Grupe sedam. Za nas je ovo je pobednički, ali ipak međukorak. Radićemo na tome da konfiskujemo svu zamrznutu rusku suverenu imovinu i imovinu ruskih oligarha koji podržavaju ovu agresiju", naveo je Šmihal na Telegram kanalu, prenosi Ukrinform.

Prema njegovim rečima, Ukrajina i SAD potpisale su sporazum koji će Ukrajini omogućiti da ove godine dobije skoro 7,9 milijardi dolara finansijske podrške.

Ukrajina je takođe potpisala sporazum sa EU o privlačenju investicija u okviru programa "Ukraine Facility" za naredne četiri godine, podsetio je Šmihal, napominjući da su evropski partneri u okviru ovog programa Ukrajini obezbedili 1,9 milijardi evra.

Šmihal je takođe napomenuo da vlada očekuje da dobije 2,2 milijarde dolara od MMF-a, čiji će se Izvršni odbor sastati danas.

On je rekao da je po prvi put Ukrajina već prošla četiri revizije u okviru jednog programa sa MMF-om.

"Zahvaljujući svim ovim sporazumima sa EU, MMF-om, SAD, Svetskom bankom, zemljama G7 i drugim našim saveznicima, vlada Ukrajine planira finansiranje budžetskog deficita ne samo ove, već i sledeće godine", rekao je premijer Ukrajine.

On je podsetio da je ovog meseca u Berlinu održana Konferencija o oporavku Ukrajine, na kojoj je zaključeno više od 100 međunarodnih sporazuma u ​​vrednosti od oko 16 milijardi evra.

"To su projekti u energetskom sektoru, odbrambenoj industriji, rekonstrukciji društvene i kritične infrastrukture. Konkretno, partneri će obezbediti više od milijardu dolara samo za obnovu i jačanje našeg energetskog sistema", rekao je on.

Kako je naveo, jedan od ključnih fokusa na konferenciji bili su novi programi za podršku ukrajinskom biznisu, novi investicioni projekti i koraci koji imaju za cilj obnavljanje ukrajinske privrede.