29. jun 2024 23:09

Trampovi savetnici planiraju da pojednostave zvaničan program Republikanske partije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Trampovi savetnici planiraju da pojednostave zvaničan program Republikanske partije

Foto: AP Photo/Andres Kudacki

NJUJORK - Glavni savetnici bivšeg predsednika SAD i kandidata republikanaca na predstojećim predsedničkim izborima Donalda Trampa planiraju da drastično smanje i pojednostave zvaničan program Republikanske partije, navodi se u memorandumu poslatom partijskom odboru za platformu.

Memorandum, koji su potpisali Kris LaSivita i Suzi Vajls, dva glavna savetnika bivšeg predsednika, u koji je "Njujork tajms" imao uvid, opisuju njihove napore da smanje platformu da bi osigurali da njihove političke obaveze prema američkom narodu budu jasne, koncizne i lako svarljive.

Objavljivanje nepotrebno opširne platforme pružiće više "goriva" za iznošenje dezinformacija biračima od strane naših protivnika, navodi se u memorandumu.

"Sa tim priznanjem ćemo predstaviti modernizovanu platformu u skladu sa principijelnom i popularnom vizijom predsednika Trampa za budućnost Amerike", stoji u memorandumu.

Memorandum je poslat u četvrtak uoči okupljanja članova Republikanske stranke u Milvokiju sledećeg meseca, gde će republikanci prvo glasati o svojoj platformi, a zatim održati nacionalnu konvenciju za odabir predsedničkog kandidata.

Odluka da se naglo smanji program u odnosu na poslednji koji je stranka usvojila 2016. godine, koj je imao skoro 60 stranica, verovatno će izazvati sukobe među nekim konzervativcima i partijskim aktivistima.

Prema navodima neimenovanog izvora, nova platforma mogla biti upola manja od one iz 2016. godine.

Aktivisti protiv abortusa, posebno, se pripremaju za borbu u slučaju da Trampov tim pokuša da uzblaži ili izbriše dugogodišnju retoriku kako bi Tramp izgledao umerenije po tom pitanju.

Kako bi sve nesuglasice držali van domašaja javnosti, stranka planira da se odbor o raspravi o platformi sastane iza zatvorenih vrata u Milvokiju nedelju dana pre veće konvencije, što je potpuni presedan, jer su sastanci odbora za platformu stranke emitovani na televiziji još od 1984. godine.

Tramp je razmišljao o redukovanju programa 2020. godine, ali je na kraju odustao od te ideje.