1. jul 2024 07:18

SAD: Trampov saradnik Stiv Benon danas mora da se javi na izdržavanje zatvorske kazne

Izvor: TANJUG

podeli vest

SAD: Trampov saradnik Stiv Benon danas mora da se javi na izdržavanje zatvorske kazne

Foto: New York Post via AP, Pool, File/Steven Hirsch

VAŠINGTON - Bivši savetnik i bliski saradnik Donalda Trampa Stiv Benon, pozvan je da se danas javi u federalni zatvor u saveznoj državi Konektikat na odsluženje četvoromesečne zatvorske kazne izrečene zbog nepoštovanja sudskog poziva u kongresnoj istrazi napada na Kapitol hil 6. januara 2020. godine.

Sudija koja predsedava u njegovom postupku dozvolila mu je da tokom dvogodišnjeg žalbenog procesa ostane na slobodi, ali je danas, nakon što je veće Apelacionog suda potvrdilo njegovu presudu za nepoštovanje Kongresa, a Vrhovni sud odbio njegovu poslednju žalbu, izdala naredbu da se neodložno prijavi na izdržavanje zatvorske kazne, prenosi AP.

Porota je Benona proglasila krivim u dva slučaja nepoštovanja Kongresa: u prvom zbog odbijanja da svedoči pred odborom Predstavničkog doma povodom dogadjaja 6. januara 2020. godine, a u drugom zbog odbijanja da dostavi dokumenta vezana za njegovo učešće u pokušajima bivšeg predsednika Trampa da ospori izborni poraz koji mu je 2020. godine naneo kandidat Demokratske stranke Džozef Bajden.

Benon se takođe suočava sa krivičnim optužbama u saveznom sudu u Njujorku zbog navodne prevare donatora koji su dali novac za izgradnju zida duž granice SAD i Meksika, ali on tvrdi da nije kriv za pranje novca, zaveru, prevaru i druge optužbe.

Još jedan Trampov saradnik, trgovinski savetnik Peter Navaro, takođe je osuđen za nepoštovanje Kongresa, ali on se u martu prijavio na izdržavanje četvoromesečne kazne nakon što je Vrhovni sud odbio zahtev da mu se odloži izvršenje kazne.