1. jul 2024 14:40

U Crnom moru u toku je međunarodna operacija razminiranja, posebno radi izvoza ukrajinskog žita

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Crnom moru u toku je međunarodna operacija razminiranja, posebno radi izvoza ukrajinskog žita

Foto: Shutterstock.com/Kachor Valentyna, ilustracija

ANKARA  - Turska, Rumunija i Bugarska započele su danas zajedničke operacije traženja u Crnom moru, kako bi poboljšale bezbednost transporta, posebno za izvoz ukrajinskih žitarica.

Inicijativa pod vođstvom Turske je prva velika zajednička akcija crnomorskih zemalja nakon napada Rusije na Ukrajinu u februaru 2022.

Ima za cilj da neutrališe mine koje su zalutale u nekim oblastima Crnog mora kao posledica rata, prenosi Blumberg.

Turska, Bugarska i Rumunija potpisale su 11. januara 2024. sporazum o zajedničkom protivminskom delovanju u Crnom moru.

Bugarska vlada je istakla da aktivnosti ovih zemalja neće biti usmerene ni protiv jedne druge zemlje, a očekuje se da će operacija deminiranja u Crnom moru doprineti unapređenju saradnje i dobrosusedskih odnosa između učesnika.

Rusija i Ukrajina su ključni proizvođači žitarica, a rat je ugrozio bezbedan prolaz robe.

Kijev je prošle godine pokrenuo sopstveni crnomorski izvoz nakon što se Rusija povukla iz sporazuma o Bezbednom koridoru koji podržavaju Turska i Ujedinjene nacije.

To je podstaklo izvoz i pomoglo privredi da raste brže nego što je bilo predviđeno, ali put je i dalje rizičan. Ukrajina je u martu saopštila da se izvoz iz njenih crnomorskih luka skoro vratio na predratne količine. Ipak, luke oko Odese se suočavaju sa čestim napadima iz Rusije koji i dalje prekidaju isporuke, navodi Blumberg.

Ukrajina je od otvaranja morskog koridora u avgustu 2023. izvezla 37,4 miliona tona poljoprivrednih proizvoda iz Odese, Černomorska i luke "Pivdeni", saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo infrastrukture na svom sajtu.

Turska, Rumunija i Bugarska su sve deo NATO-a, ali se njihovim pomorskim snaga rukovodi van NATO-a, delimično kako bi se izbegle eskalacije tenzija sa Rusijom, navodi Blumberg.