1. jul 2024 18:59

Stiv Benon, bivši savetnik Donalda Trampa, stigao na odsluženje zatvorske kazne

Izvor: TANJUG

podeli vest

Stiv Benon, bivši savetnik Donalda Trampa, stigao na odsluženje zatvorske kazne

Foto: AP Photo/Julia Nikhinson

VAŠINGTON - Stiv Benon, bivši savetnik Donalda Trampa, stigao je u savezni zatvor u Konektikatu na odsluženje četvoromesečne kazne nakon što je osuđen zbog odbijanja da svedoči pred kongresnom komisijom koja je istraživala napad na Kapitol 6. januara 2021. godine.

Benon je poslednji Trampov saveznik koji će služiti zatvorsku kaznu, nakon što je Vrhovni sud odbio njegovu žalbu prošle nedelje, preneo je Axios.

U intervjuu za ABC njuz, on je juče rekao da će nastaviti da se žali i istako da je "politički zatvorenik".

Sudija koja predsedava u njegovom postupku dozvolila mu je da tokom dvogodišnjeg žalbenog procesa ostane na slobodi, ali je danas, nakon što je veće Apelacionog suda potvrdilo njegovu presudu za nepoštovanje Kongresa, a Vrhovni sud odbio njegovu poslednju žalbu, izdala naredbu da se neodložno prijavi na izdržavanje zatvorske kazne, preneo je AP.

Porota je Benona proglasila krivim u dva slučaja nepoštovanja Kongresa: u prvom zbog odbijanja da svedoči pred odborom Predstavničkog doma povodom dogadjaja 6. januara 2020. godine, a u drugom zbog odbijanja da dostavi dokumenta vezana za njegovo učešće u pokušajima bivšeg predsednika Trampa da ospori izborni poraz koji mu je 2020. godine naneo kandidat Demokratske stranke Džozef Bajden.

Benon se, takođe, suočava sa krivičnim optužbama u saveznom sudu u Njujorku zbog navodne prevare donatora koji su dali novac za izgradnju zida duž granice SAD i Meksika, ali on tvrdi da nije kriv za pranje novca, zaveru, prevaru i druge optužbe.

Još jedan Trampov saradnik, trgovinski savetnik Peter Navaro, takođe, je osuđen za nepoštovanje Kongresa, ali on se u martu prijavio na izdržavanje četvoromesečne kazne nakon što je Vrhovni sud odbio zahtev da mu se odloži izvršenje kazne.