2. jul 2024 05:15

U Briselu danas nova runda dijaloga Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Briselu danas nova runda dijaloga Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BRISEL - U Briselu će danas biti održana nova runda dijaloga Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača, na kojoj će učestvovati direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju i glavni pregovarač Beograda Petar Petković.

Sa prištinske strane očekuje se učešće njenog glavnog pregovarača Besnika Bisljimija.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je da će sazvati glavne pregovarače da razrade konkretne korake za deblokadu primene Sporazuma na putu ka normalizaciji odnosa.

Do nove runde dijaloga dolazi nakon što su Lajčak i šef evropske diplomatije Žozep Borelj prošle nedelje bili domaćini predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju na sastanku na visokom nivou u okviru dijaloga, a Lajčak je te razgovore opisao kao izazovne.

"Nažalost, nismo videli nikakav napredak u primeni Sporazuma na putu ka normalizaciji. Diskusije su bile izazovne, kao i uvek. Ipak, naš rad se nastavlja sutra kada ću sazvati glavne pregovarače da razradimo konkretne korake za deblokadu implementacije sporazuma", naveo je Lajčak sinoć na Fejsbuku.

Portparol EU Peter Stano izjavio je da prioritet i agendu sastanka određuje "najveća hitnost početka primene Sporazuma na putu ka normalizaciji odnosa" Beograda i Prištine.

Tokom dijaloga na visokom nivou u sredu održani su odvojeni bilateralni sastanci Vučića i Kurtija sa predstavnicima EU, ali nije došlo do trilateralnog sastanka, a Vučić je rekao da do trilaterale nije došlo jer Kurti "nije hteo ili nije smeo" da se sastane sa njim.

Nakon dijaloga na visokom nivou, Borelj je rekao da Priština nije bila spremna za trilateralni sastanak u okviru dijaloga i da je postavila tri uslova da bi do njega došlo, a da je, sa druge strane, Beograd bio spreman za sastanak.

On je rekao da je Kurti tražio formalizaciju osnovnog sporazuma, da se odbaci dopis u kojem je tadašnja premijerka Srbije Ana Brnabić sredinom decembra prošle godine izrazila rezerve koje se odnose na obaveze koje proizilaze iz sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, uključujući i aneks za njegovu primenu, i da se Milan Radojičić i njegova grupa izruče pravosudnim organima u Prištini.

Borelj je naglasio da je uloga EU da pomogne i da podrži strane u njihovim naporima u okviru procesa dijaloga i poručio da Unija ostaje posvećena tome.

Prethodni sastanak na nivou glavnih pregovarača održan je sredinom maja u Briselu, a to je bila sedma runda dijaloga ove godine na ekspertskom nivou na kojoj se razgovaralo pre svega o odluci Prištine da ukine dinarski platni promet na KiM.