2. jul 2024 11:36

Tramp nastoji da bude odbačen i krivični slučaj oko afere sa Stormi Danijels

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tramp nastoji da bude odbačen i krivični slučaj oko afere sa Stormi Danijels

Foto: AP Photo, File/Julia Nikhinson

VAŠINGTON - Bivši američki predsednik Donald Tramp će nakon važne odluke Vrhovnog suda SAD da je imao predsednički imunitet i da ne može biti krivično gonjen zbog radnji preduzetih 2020. godine, sada pokušati da poništi i drugi krivični slučaj, navode dobro obavešteni izvori.

Trampovi advokati rekli su, naime, da bi trebalo odbaciti presudu u vezi afere oko tajnih isplata glumici Stormi Danijels jer je porota tokom suđenja videla dokaze za koje veruju da je trebalo da budu zaštićeni predsedničkim imunitetom, prenosi ABC Njuz.

To se navodi u pismu advokata sudiji Huanu Merčanu u koje su izvori imali uvid, prenosi ABC Njuz.

Odbrana je tražila dodatno vreme da iznese svoj argument, što bi moglo da odloži Trampovu presudu, čije je izricanje trenutno zakazano za 11. jul.

Kancelarija okružnog tužioca Menhetna i predstavnik Trampovog pravnog tima odbili su da komentarišu ove navode.

Poroti u maju bilo je potrebno manje od 10 sati da osudi Trampa za 34 krivična dela falsifikovanja poslovnih zapisa vezanih za tajnu isplatu glumici filmova za odrasle Stormi Danijels u pokušaju da poveća svoje šanse na predsedničkim izborima 2016.

Trampov tadašnji advokat Majkl Koen poslao je tada Danijelsovoj 130.000 dolara i Tramp mu je taj iznos nadoknadio u mesečnim ratama koje su predstavljene kao rutinski pravni troškovi, rekli su tužioci.

Trampov tim odbrane ranije se pozvao na argument predsedničkog imuniteta u neuspešnom pokušaju da ograniči dokaze i odloži suđenje.