2. jul 2024 17:47

Poljska i Nemačka održale sastanke: Partnerstvo dve zemlje veoma važno

Izvor: TANJUG

podeli vest

Poljska i Nemačka održale sastanke: Partnerstvo dve zemlje veoma važno

Foto: AP Photo/Czarek Sokolowski

VARŠAVA - Lideri vlada Poljske i Nemačke održali su danas bilateralne konsultacije kako bi dali novi podsticaj susedskim odnosima i istakli su kako je partnerstvo dve zemlje "veoma važno".

"Donosimo vrlo jasnu poruku: Nemačka i Poljska su dobre komšije, bliski partneri i pouzdani prijatelji. Želimo da stvorimo novu dinamiku naše saradnje", rekao je Šolc na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Poljske Donaldom Tuskom, prenosi AP.

Nemački kancelar Olaf Šolc otputovao je sa 12 ministara i članova vlade u Varšavu.

Dvojica proevropskih lidera sastali su se u trenutku kada u Evropi raste podrška ekstremno desnim partijama i u danima kada je u prvom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj krajnja desnica došla bliže vladi nego ikada, ističe pomenuta agencija.

Bilateralne konsultacije između Nemačke i Poljske poslednji put su održane u novembru 2018. Nakon toga, poljska desničarska vlada koja je bila na vlasti do prošle godine zauzela je "neprijateljski stav" prema Berlinu, optužujući Nemačku za preveliki uticaj na donošenje odluka u Evropskoj uniji.

Tusk, koji je bio i predsednik Saveta Evropske unije, rekao je da mu je bezbednost Poljske i kontinenta prioritet i da "niko ne bi trebalo da sumnja u značaj dobre saradnje Poljske i Nemačke".

Poljski premijer kritikovao je evropske zemlje zbog nedostatka koordinacije i odlučnosti u preduzimanju koraka za zajedničku bezbednost kontinenta.

Šolc je obećao da će "preduzeti mere za podršku preživelim žrtvama nemačkog napada i okupacije u godinama od 1939. do 1945" u Poljskoj" i da će ojačati sećanje na zajedničku istoriju uspostavljanjem Nemačko-poljske kuće.