3. jul 2024 10:43

Predlog da novi poslovnik Bundestaga ima strože kazne za poslanike

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predlog da novi poslovnik Bundestaga ima strože kazne za poslanike

Foto: Shutterstock.com/Juergen Nowak, ilustracija

BERLIN - Poslanici koji u nemačkom Bundestagu budu nepristojni ili ometaju njegov rad biće ubuduće strože kažnjavani, a iznos kazni će se udvostručiti na 2.000, odnosno 4.000 evra, predviđa predlog poslanika vladajuće koalicije.

Onaj ko na plenumu Bundestaga uvredi lično druge poslanike ili na sednici nekog odbora viče, ubuduće bi trebalo da bude strože kažnjen, prema predlogu poslanika vladajuće koalicije, socijaldemokrata (SPD), Zelenih i liberala (FDP), prenosi Dojče vele.

U njemu se propisuje da ubuduće novčana kazna automatski sledi ako neki poslanik tokom tri nedelje zasedanja parlamenta tri puta bude opomenut.

Do sada je važilo pravilo iz poslovnika da "u slučaju kršenja reda koje nije marginalno ili vređanja dostojanstva Bundestaga, predsednik može poslaniku da izrekne novčanu kaznu u visini od hiljadu evra, i u slučaju da nije izrečena opomena", a u slučaju ponavljanja prekršaja, novčana kazna se povećava na 2.000 evra.

Novčana kazna bi sada trebalo da bude udvostručena, iznos od 2.000 evra za prvi prekršaj, odnosno 4.000 evra u slučaju ponavljanja prekršaja.

Planirano je, prema navodima političara vladajuće koalicije, da se u sredu raspravlja o tom predlogu u prvom čitanju.

Trebalo bi da budu proširena i ovlašćenja predsednika odbora, navodi Dojče vele.

Prema predlogu, predsednik odbora bi trebalo i formalno da bude u mogućnosti da na sednicama zavodi red.

U slučaju teškog ometanja rada odbora, predsednik bi mogao da, uz suglasnost kvalifikovane većine, ometača isključi sa sednice odbora.

Poslovnik Bundestaga većim delom potiče iz 1980. godine.