3. jul 2024 22:23

Rusija suspendovala učešće u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rusija suspendovala učešće u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a

Foto: Shutterstock.com/Konektus Photo, ilustracija

MOSKVA - Ruska Državna duma i Savet Federacije usvojili su danas zajedničku izjavu o suspendovanju učešća delegacije Federalne skupštine Rusije u radu Parlamentarne skupštine OEBS-a.

''Uprkos ponovljenim apelima i predlozima ruske delegacije, prioriteti rukovodstva PS OEBS-a ukazuju na to da u ovom trenutku, umesto stvaranja uslova za konstruktivnu razmenu mišljenja i formiranje objedinjujuće agende, ova platforma se koristi kao politizovano oruđe za ciljanu implementaciju antiruskog kursa, uključujući namerno iskrivljavanje uzročno-posledične veze događaja u Ukrajini'', navodi se u tekstu izjave, prenosi Interfaks.

Dodaje se da OEBS dugi niz godina ''ignoriše probleme'' vezane za kršenje prava nacionalnih manjina u Ukrajini i baltičkim državama, slobodu komunikacije i obrazovanja na maternjem jeziku, kao i da ne obraća pažnju na ''bogohulno veličanje nacista i njihovih saučesnika''.

''Delegacija Ruske Federacije u PS OEBS-a pod nasilnim izgovorima je više puta bila lišena mogućnosti da nastavi dijalog, puno i ravnopravno učešće u radu plenarnih sednica i rukovodećih organa PS OEBS-a'', stoji u tekstu izjave.

Pored toga, ruski parlamentarci u izjavi izražavaju spremnost da se vrate na posao u PS OEBS-a ako bude ''revizije rusofobičnih i diskriminatorskih pristupa rešavanju gorućih problema evropske bezbednosti od strane njenog rukovodstva i jednog broja država članica''.