4. jul 2024 14:40

Sijarto razgovarao telefonom sa iranskim kolegom Bagerijem Kanijem

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sijarto razgovarao telefonom sa iranskim kolegom Bagerijem Kanijem

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BUDIMPEŠTA  - Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto razgovarao je danas telefonom sa novim vršiocem dužnosti ministra spoljnih poslova Irana Alijem Bagerijem Kanijem, povodom preuzimanja šestomesečnog rotirajućeg predsedavanja Mađarske Savetom Evropske unije.

Bageri Kani je imenovan nakon što je njegov prethodnik, Hosein Amirabdolahijan, poginuo u padu helikoptera u maju, naveo je Sijarto na Fejsbuku, preneo je MTI.

Sijarto je izjavio da su on i Bageri Kani saglasni o potrebi intenziviranja dijaloga između EU i Irana, tvrdeći da "diplomatija nije ograničavanje dijaloga na one sa kojima se o svemu slažete".

Ministar spoljnih poslova Mađarske je istakao da se nadaju da bi razgovori između EU i Irana mogli da pomognu da se izbegne eskalacija situacije na Bliskom istoku.

Sijarto je upozorio da bi, ako se bliskoistočna kriza proširi na druge zemlje, to ugrozilo globalnu bezbednost, "a mi koji već dve i po godine živimo u senci rata ne želimo još jednu globalnu bezbednosnu krizu".

Šef mađarske diplomatije je dodao da su se on i Bageri Kani dogovorili da ostanu u stalnom kontaktu i razgovaraju na marginama sledeće Generalne skupštine UN u Njujorku.