4. jul 2024 19:49

Šef kabineta pape Franje, nadbiskup Edgar Pena Para svedočio pred britanskim sudom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šef kabineta pape Franje, nadbiskup Edgar Pena Para svedočio pred britanskim sudom

Foto: Shutterstock.com/Zoran Karapancev, ilustracija

RIM - Šef kabineta pape Franje, nadbiskup Edgar Pena Para pozvan je da svedoči u britanskom građanskom postupku koji je protiv Vatikana pokrenuo italijansko-britanski finansijer Rafaele Mincione koji je učestvovao u vatikanskoj investiciji u nekretninu u Londonu.

Mincione nastoji da skine ljagu sa svog imena na britanskim sudovima nakon što ga je vatikanski krivični sud prošle godine osudio zbog uloge u vatikanskoj investiciji od 350 miliona evra u bivšem Harodovom magacinu, preneo je AP.

On traži od Visokog suda Velike Britanije da proglasi da je postupio "u dobroj veri".

Slučaj u Londonu, za koji se veruje da je prvi put da se Vatikanu sudi pred stranim sudom, deo je kolateralne štete koju je Vatikan pretrpeo odlukom da krivično goni 10 ljudi za niz finansijskih zločina u vezi sa gubitkom novca u londonskoj investiciji.

Vatikanski tužioci optužili su Mincionea i druge da su ukrali od Vatikana desetine miliona evra na ime nadoknada i provizija.

Drugi londonski broker, Đanluiđi Torci, optužen je da je tada iznudio od Vatikana 15 miliona evra da bi mu ustupio kontrolu nad zgradom.

Obojicu je vatikanski sud osudio, zajedno sa još sedam osoba, uključujući i kardinala i oni su uložili žalbe.

U pisanoj uvodnoj reči u Londonu, Para je pružio detaljan prikaz sastanaka, Vocap poruka i pregovora krajem 2018. kada je imovina promenila vlasnika iz fonda pod kontrolom Mincionea u holding kompaniju koju kontroliše Torci.

Vatikan je osmislilo tu transakciju nakon što je izgubio veru u Mincionea i odlučio da poveri imovinu Torciju na upravljanje.

Vatikanski tužioci kažu da je Torci, međutim, prevario Vatikan i preuzeo sve akcije sa pravom glasa u holdingu.

Torci, Mincione i drugi optuženi u suđenju Vatikanu tvrdili su da je Vatikan bio savršeno svesan rizika svog ulaganja i razumeo uslove transakcija, za koje su rekli da su ih odobrili najviši zvaničnici, uključujući papu Franju.