7. jul 2024 18:55

Antić:Učešće kadeta ustaljena praksa prilikom obilaska ratnih memorijala širom Evrope

Izvor: TANJUG

podeli vest

Antić:Učešće kadeta ustaljena praksa prilikom obilaska ratnih memorijala širom Evrope

Foto: Tanjug/video

PRIJEDOR - Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić izjavio je danas povodom učešća kadeta vojne i policijske akademije u obeležavanju 83. godišnjice Bitke na Kozari, da je to ustaljena praksa prilikom posete svim srpskim ratnim memorijalima širom Evrope i da tu ništa nije sporno, jer oni nisu regularne vojne jedinice.

"Mi imamo ustaljenu praksu odbora vlade Republike Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova da, kada idemo na komemorativne svečanosti van teritorije Srbije, uvek imamo najavu celokupne državne delegacije koju suštinski čine kadeti Vojne akademije, Univerziteta odbrane i studenti Kriminalističko-policijskog univerziteta, zajedno sa veteranskim udruženjima i negovanjem tradicije oslobođačkih ratova Srbije", rekao je Antić Tanjugu.

On ističe da je ustaljena praksa da se takve posete uvek najavljuju zemlji domaćinu preko našeg Ministrarstva spoljnih poslova i ambasada u zemljama u kojima se obilaze ratni memorijali.

"Ovo nije jedino putovanje koje imamo u toku godine. Na istin način kao što smo to danas uradili u Prijedoru, radimo to u Grčkoj, na ostrvu Krf, na Zejtinliku u Solunu, u Polikastru, to radimo u Aradskoj trđavi u Rumuniji, gde su bili naši internirci tokom Prvog svetskog rata u Češkoj, Međ Međera u Slovačkoj, Petržalke i Bratislave, kao i logara iz vremene nacističke Nemačke, u Mathausenu, u Revenceu, u Lincu u Austriji, znači na svim tim mestima. Tako da je to uobičajena radnja koju imamo", naveo je Antić.

Dodaje da su uvek isti princip i struktura grupe tako da su uvek tu kadeti Vojne akedemije, studenti KPU, udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i da se taj isti princip primenjuje i na godišnjici Bregalničke bitke, Kumanovske bitke.

Dodao je da su 22. aprila bili u Gradini na istom činu, obeležavanja godišnjice stradanja našeg naroda u ustaškom zločinu genocida u Jasenovčkim logorima, odnosno u Donjoj Gradini.

Naglašava da su, na isti način, šetali i Kozarskom Dubicom.

"Ne vidim da je to problem, kao što smo danas u jednom svečanom defileu u svečanim uniformama, na jedan krajnje odgovoran način i poštujući ustavnost BiH, ali poštujući i naš entitet Republiku Srpsku, uradili nešto što je bilo predviđeno od strane naša dva odbora. Ni na koji način nismo urušili bilo čiji mir ili spokojstvo, u miru i tišini smo prošli centrom Prijedora i nastavili put Kozare, gde smo učestvovali na komemorativnim svečanostima koje organizuje Odbor Vlade Republike Srpske", istakao je Antić.

Naglašava da je delegacija legalno ušla u BiH na graničnom prelazu Ljubovija-Bratunac radi učešča u obeležavanju godišnjice stradanja srpskog naroda u Podrinju i Birču.

"Ta se grupa popodne vraća za Beograd, tako da se tu ne radi ni o kakvom tajnom ulasku, niti bilo kako o Vojsci Srbije. Radi se o studentima Kriminalističkog političkog univerziteta i kadetima Vojne Akademije isključivo u strogo svečanim uniformama koji nose zastavu Republike Srbije i zastavu Republike Srpske. Bez ikakvog oružja, bez ikakvih provokacija, niti bilo čega drugoga", naglasio je Antić.

Istakao je da je delegacija bila potpuno počasnoj varijanti učestvovanja u komemorativnim svečanostima.

"Odajemo poštu našim poginulim slavnim precima ako su pitanju ratovi i ratna dejstvima na ratnim memorijalima, ili ako je mnogo stradao naš narod kao što je to sada bilo u Bratuncu i na Kozari, ili recimo u Jasenovačkim logorima", poručio je državni sekretar.

Ambasada Srbije u Sarajevu notom je najavila Ministarstvu spoljnih poslova Bosne i Hercegovine dolazak kadeta vojne i policijske akademije koji su učestvovali u obeležavanju 82 godine od Bitke na Kozari.

Ranije danas, član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić rekao je da mora odmah da se utvrdi ko je dozvolio da "Vojska Srbije uđe na teritoriju BiH", nakon što su kadeti učestvovali u defileu u Prijedoru povodom obeležavanja godišnjice bitke na Kozari.