8. jul 2024 14:03

Salvini: Italijanska liga pridružuje se Orbanovoj grupaciji Patriote Evrope u EP

Izvor: TANJUG

podeli vest

Salvini: Italijanska liga pridružuje se Orbanovoj grupaciji Patriote Evrope u EP

Foto: Shutterstock.com/Mircea Moira, arhiva

RIM - Italijanska partija Liga pridružuje se novoj grupaciji Patriote Evrope u Evropskom parlamentu mađarskog premijera Viktora Orbana, izjavio je danas lider te stranke Mateo Salvini.

"Nakon dugog perioda rada, velika grupacija Patriota, koja će biti odlučujuća za promenu budućnosti ove Evrope, zaživeće danas u Briselu", naveo je na društvenim mrežama Salvini, koji je i zamenik italijanskog premijera i ministar saobraćaja.

Salvini je komentarisao i drugi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj, na kojima je Nacionalno okupljanje Marin Le Pep zauzelo treće mesto uz pomoć taktičkog glasanja, nakon što je ova stranka bila na prvom mestu nakon prvog kruga izbora, prenosi Ansa.

"Ovo je prva noć nakon izbora u Francuskoj sa gomilom 'svi protiv Le Pen' koju je izgradio (francuski predsednik Emanuel) Makron, koji pobeđuje na izborima, ali nema brojeve da vlada", naveo je Salvini.

On je istakao da će Nacionalno okupljanje imati 143 poslanika u francuskom parlamentu, više nego ikada u istoriji "sa porastom glasova sa 33 na 37 odsto između prvog i drugog kruga glasanja".

"Svi protiv jednog' su smanjili broj mesta, ali ne i nivo podrške Marin Le Pen i Žordanu Bardeli, kojima šaljem veliki zagrljaj", naveo je Salvini.

Salvinijeva Liga do sada je bila deo političke grupacije Identitet i demokratija u Evropskom parlamentu, zajedno sa francuskom strankom Nacionalno okupljanje Marin Le Pen.

U međuvremenu, portparol Orbana Zoltan Kovač objavio je danas na svom nalogu na Iksu da se i Nacionalno okupljanje pridružuje Patriotama Evrope.

Austrijska krajnje desničarska Slobodarska partija (FPO), Orbanova stranka Fides i populistička češka stranka Akcija nezadovoljnih građana (ANO) bivšeg premijera Andreja Babiša nedavno su objavili da će formirati novi savez u Evropskom parlamentu, čiji je cilj, kako su naveli, borba protiv ilegalne imigracije, kao i prenošenje više ovlašćenja sa Brisela na države članice EU.

U međuvremenu, kako je preneo Politiko, Patriote Evrope dobile su dovoljno podrške da postanu zvanična grupacija u Evropskom parlamentu nakon što je belgijska ultradesničarska stranka Flamanski interes saopštila da se pridružuje tom savezu.

Za formiranje grupacije u EP potrebno je 23 poslanika i da u grupaciji bude zastupljena najmanje četvrtina država članica.

U Francuskoj je u nedelju održan drugi krug vanrednih parlamentarnih izbora, na kojem je, prema preliminarnim rezultatima francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova, najviše, 182 mesta, osvojila levičarska koalicija Novi narodni front (NFP), dok je Nacionalno okupljanje na trećem mestu sa osvojena 143 mesta.

Na drugom mestu je politički savez aktuelnog francuskog predsednika Emanuela Makrona centristički blok Zajedno koji je, prema tim podacima, osvojio 168 poslaničkih mesta.